Нашите антарктици кръстиха връх на Ледения континент на испанския посланик Поланко

Публикувано:
17:01ч / 06.10.2023г
Брой прочитания:
245
Брой коментари:
0

На снимката: говори Н. Пр. Алехандро Поланко, вдясно е проф. Христо Пимпирев, а вляво Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект АД и съветникът по отбраната към посолството на Испания генерал Енрике Муньос Гарсия

Отскоро на Антарктида има връх Поланко – кръстен от нашите полярни изследователи на името на испанския посланик у нас Н. Пр. Алехандро Поланко. Това стана ясно днес, 6 октомври, при откриването на изложбата „България и Испания. 30 години заедно на Антарктида“, която е разположена на Терминал 2 на Летище София. Изложбата е част от дейностите, предвидени по повод испанското председателство на Съвета на ЕС, което продължава до края на т. г. Тя е организирана от испанското посолство у нас съвместно с Българския антарктически институт и летище София.

Част от изложбата на Летище София

„Тази изложба е символ на дългогодишното приятелство и сътрудничеството в антарктическите изследвания между България и Испания“ – заяви при откриването Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект АД – компанията оператор на летището. Той изтъкна, че Летище София, откъдето тръгват на път българските полярници, също подкрепя популяризирането на работата на учените на Антарктида чрез документални филми. „Само след броени дни ще посрещнем и представим на българската публика известния испански писател и изследовател Хавиер Качо, чиято кариера вече четвърт век е свързана с Ледения континент“ – допълни Хесус Кабайеро.

Н. Пр. Алехандро Поланко припомни дългата история на двустранното сътрудничество между Испания и България в Антарктида, което надхвърля институционалните рамки, и достига до човешката страна, другарството и приятелството между изследователите от двете страни, които имат съседни бази на о-в Ливингстън. Той изтъкна, че преди 2 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ е била отбелязана тържествено 30-ата годишнина от антарктическото ни сътрудничество и 110-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания. Н. Пр. Алехандро Поланко подчерта, че изложбата, която може да се види на летище София, е била създадена по повод това събитие. Оттогава тя е била показвана в Пловдив и Варна, откъдето тръгна на първото си плаване новият български океанографски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Сега обаче тя е обогатена с нови снимки, включително и фотография, на която се вижда как „Св. Св. Кирил и Методий“ пристига през април т. г. в испанското пристанище Картахена – първата му спирка на път за Антарктида (снимката по-долу).

Посланикът благодари за това, че българските полярници дават испански имена на географски обекти в Ледения континент. „За мен е гордост и чест, че там вече има връх Поланко“, заяви испанският посланик. Той допълни, че благодарение на нашите антарктици там се е появил и остров на името на Качо.

Връх Алехандро Поланко на Антарктида

Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев също изрази гордостта си от факта, че на картата на Ледения континент са вписани тези испански имена. Той изтъкна значението на първата историческа експедиция на нашия океанографски кораб до Антарктида, като припомни, че докато испанските мореплаватели са откривали Америките, не е имало българска държава, тъй като тогава сме били под властта на Османската империя. Проф. Пимпирев отново благодари на испанската страна и лично на посланик Поланко за подкрепата, която сме получавали от нашите „комшии“ на Ледения континент. Той произнесе част от речта си на испански език, който е усъвършенствал по време на 30-годишното ни антарктическо сътрудничество.

Говори проф. Христо Пимпирев

В откриването изненадващо участва и висш испански военен в униформа. Това бе съветникът по отбраната към посолството на Испания генерал Енрике Муньос Гарсия, който специално бе дошъл за целта от Анкара, където е постоянното му седалище. Той обясни присъствието си с факта, че испанското министерство на отбраната има своя научно-изследователска програма, в която са залегнали и проучванията на Антарктида.

Изложбата, която може да се разгледа до края на годината от всички минаващи през Терминал 2 на Летище София, показва любопитни кадри от битието на Ледения континент, както и българо-испанското сътрудничество в суровите антарктически условия. Там има и снимки от историческия мач между български и испански футболен отбор, който вероятно е проведен в най-южната точка на света.

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu