Норвежкият нобелист Юн Фосе живее в държавна резиденция

Публикувано:
10:35ч / 07.10.2023г
Брой прочитания:
332
Брой коментари:
0

На снимката: входът на пещерата, над която е изградена държавната резиданция за именити норвежки творци в Осло

Литературната общност в Норвегия празнува, след като страната се сдоби с първата си Нобелова награда за литература от 95 години насам, предаде сайтът lifeinnorway.net. Както писах в предишна публикация, високото отличие бе присъдено на 5 октомври на норвежкия писател и драматург Юн Фосе „за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното“.

64-годишният Фосе живее в норвежката държавна резиденция за именити творци „Гротен“ (Пещерата), която се намира на територията на кралския дворец в Осло. Той обаче предпочел да отпразнува удостояването си с Нобеловата награда за литература заедно със семейството си в село Фрекхауг, намиращо се на западното крайбрежие на страната. Естествено, Фосе се зарадвал на високото отличие, което получил, но основната му радост била заради признанието за новонорвежкия – единият от двата официални езика в страната, на който той пише. „Щастлив съм заради новонорвежкия“ – заявил той. Според lifeinnorway.net, това е по-слабо използваният вариант на писмения норвежки език. Роденият през 1959 г. Фосе е първият писател, създаващ произведенията си на новонорвежки, който е удостоен с Нобеловата награда за литература. Той е автор на 28 пиеси, някои от които са играни и в България, множество романи (включително и „Трилогия“ – издаден у нас от изд. „Лист“ през 2021 г. в превод на Стела Джелепова), есета, стихосбирки и детски книги. Юн Фосе пише от 1983 г. и продължава да твори, като произведенията му са издадени на над 50 езика.

Юн Фосе дава интервю пред Норвежкото радио и телевизия (НРК) по повод удостояването му с Нобелова награда за литература. Снимка: НРК

Междувременно норвежкият диригент Айвин Гулберг Йенсен, който е и директор на Националната опера в Берген, съобщи в своя профил във Фейсбук, че през 2025 г. в тази културна институция ще се представи новата опера „Ашле и Алида“, създадена на базата на романа „Трилогия“ на Юн Фосе. Самият автор написал либретото, а музиката е създадена от композитора Бент Сьоренсен.

Първият представител на Норвегия, който е получил Нобелова награда за литература, е Бьорнстерне Бьорнсон през 1903 г. Последват го Кнут Хамсун през 1920 г. и Сигрид Унсет през 1928 г.

Интересното е, че Юн Фосе е единственият норвежки нобелист, който получава покана да заживее в „Гротен“, и то още през 2011 г. Тази двуетажна дървена къща е била изградена от именития поет и общественик Хенрик Вергелан през 19-и век върху пещера, намираща се в покрайнините на Дворцовия парк в Осло. Той се нанася там през 1841 г. заедно с младата си съпруга. Дори написва стихотворение, когато две лястовици свили гнездо под стрехите. Вергелан обаче заболява от туберкулоза и изпада във финансови затруднения, поради което е принуден да продаде „Гротен“ и да си потърси по-малка къща. След това сградата сменя няколко собственици, докато не бива закупена от държавата през 1922 г. и се установява традицията в нея да живеят именити норвежки творци.

Държавната резиденция „Гротен“ за именити норвежки творци

През 1924 г. композиторът Кристиан Синдинг става първият обитател на тази резиденция. След смъртта му, през 1945 г. там се нанася поетът Арнюлф Йоверлан. Когато и той напуска този свят през 1968 г, вдовицата му остава в “Гротен“ в продължение на десет години. След това резиденцията дълго време стои празна, като междувременно е ремонтирана. През 1981 г. за неин обитател е определен композиторът Арне Нурхайм, който се заселва там със съпругата си – интериорната дизайнерка Ранвай Гец. След като Нурхайм умира през 2010 г., вдовицата му се изнася, подкрепяйки решението държавната резиденция да бъде предоставена на Юн Фосе. Това решение е взето след дълги дискусии кой е най-достоен за такава чест.

Пещерата под „Гротен“ е достъпна за посетители само един ден в годината – на националния празник на страната 17 май. Това е датата, на която през 1814 г.  е приета норвежката Конституция – основополагащ документ, за чието подготвяне е допринесъл много Вергелан. Самата резиденция обаче не може да се посещава, отбелязва обществената медия НРК (Норвежко радио и телевизия).

Автор: Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Юн Фосе спечели Нобела за литература за 2023 г.

Източник: www.evropaworld.eu