„Невидимото братство“ – роман за тайните на Нютон

Публикувано:
15:11ч / 08.08.2018г
Брой прочитания:
552
Брой коментари:
0

Исак Нютон е не само изключителен учен, но и гениален алхимик и окултист. Тайните около това разкрива скандинавският писател Курт Ауст в романа  „Невидимото братство“, издание на „Персей“. От реалните факти, свързани с мистериозния код, използван от Нютон, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки, Ауст заплита експлозивен сюжет.

Жена се застрелва в центъра на Париж пред очите на десетки шокирани свидетели. Скоро след това близките й започват да получават кодирани съобщения и безценни пратки от нея. Бившият й съпруг, който никога не е преставал да я обича, е брилянтен математик и сега трябва да разчете шифрованите послания, получени от нея, за да разбере причината, накарала я да пожертва живота си.

Защо триста години след смъртта на Исак Нютон неговите окултни и алхимични тайни са толкова ценни и опасни?

Исак Нютон (1643-1727) е смятан от мнозина за най-великия и влиятелен учен в света. Той е физик, математик, астроном, философ и алхимик. Открива закона за гравитацията и за всемирното привличане и законите за движение поставя основите на класическата механика. Освен председател на Британското кралско научно дружество, заема и висш държавен пост по назначение лично от краля. В резултат на проучванията на библейски текстове определя датата на разпъването на Иисус Христос – 3 април 33 г. Оспорва съществуването на Светата Троица, смятайки, че тя е въведена през 4. век чрез фалшификация на библейски текстове. След смъртта му е установено, че в тялото му има значителни количества живак и следователно се е занимавал с алхимия. Резултатите от тайните си занимания Нютон е кодирал, а кодът неотдавна бе дешифриран. Върху това гради книгата си скандинавският майстор на трилъра Курт Ауст.

„Перфектната литературна форма прави този роман с тайни и загадки изключително интересен… Интелигентно и свежо четиво за любителите на мистерии…“ – такава е оценката на най-популярния норвежки ежедневник VG.

„Невидимото братство“ е преди всичко вълнуващ роман, който трудно можеш да оставиш. Четивното повествование се движи бързо през времето и пространството. В един момент се намираш в Париж, в следващия се озоваваш в Англия през 17 век. Курт Ауст разгръща своята история толкова добре, че ако се интересувате от конспиративни трилъри, тази книга трябва да бъде следващата във вашия списък“ – заявява друго скандинавско издание, Bogrummet.

Евен Вик, гениалният математик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всякакви шифри, е герой и на друг, превеждан вече на български, роман на Курт Ауст – „Алхимия на отмъщението“.

Курт Ауст е виртуоз на криминалния жанр и един от най-добрите скандинавски автори, чиито книги са сравнявани с тези на Том Егеланд и Дан Браун. Притежава в колекцията си двете най-големи награди за криминална литература – „Златният пистолет“ (или „Ривертон“, Норвегия) и „Стъкленият ключ“ (за най-добър роман, написан в скандинавските страни).

В превод на български сега ще се появи и романът „Денят на Страшния съд“ от Курт Ауст. Напомнящи Шерлок Холмс и доктор Уотсън, героите на Ауст – университетски професор и асистентът му, разследват престъпления в навечерието на XVIII век. Литературните критици сравняват романа с „Името на розата“ от Умберто Еко.

Интервю с Курт Ауст

– Жанрът конспиративен трилър с исторически загадки е много модерен през последните години и търсен от читателите. Но не е ли писането на подобни романи твърде трудоемко начинание? Как подготвяте дадена тема и колко време ви отнема само проучването?

– Обикновено пиша една книга за две години. Грубо казано, това е една година за проучване и друга, за да възпроизведа историята на хартия. Конспиративните трилъри са доста сложни и често действието се извършва в минали времена и в настоящето, и двете от които изискват добра подготовка. Освен това за „Невидимото братство“ аз избрах герой, за който беше задължително да съм направил задълбочено проучване, с цел да предам личността му възможно най-правдоподобно. Евен Вик трябваше да бъде необикновен с интереса си към числата, но не прекалено.

– Всъщност защо се насочихте към този жанр?

Той дава възможност да се оборват наложени и утвърдени от векове тези под формата на художествена литература.

Докато пишех роман, в който имаше герой алхимик, открих, че Исак Нютон също е бил такъв. Тогава се роди идеята да напиша роман, посветен на това – с шифри и кодове. Тогава никой не знаеше за Дан Браун.

– Вашите романи събират и преплитат съвремието и далечни времена, но кое остава непроменено в персонажите, в хората, които живеят в различна историческа действителност и етапи от развитието на света?

– Това е добър въпрос и също така доста труден за отговор, тъй като не харесвам особено категоричните отговори. Въпреки всичко, с оглед на това, което съм написал в книгите за Евен Вик, любопитството е основна движеща сила в човешката еволюция и по този начин може да се разглежда като универсално. По същия начин е способността да се адаптираш към променящите се условия.

– С какво Исак Нютон, смятан от мнозина за най-великия и най-влиятелния учен на всички времена, но и отявлен окултист и алхимик, ви спечели, за да заложите в двата си най-популярни романа на мистерията около неговата скрита страна?

– Нютон е познат като учен, известен със своите постижения в областта на математиката и физиката/астрономията. Въпреки това скритата му страна е неизвестна за повечето хора и затова реших да пиша за него. Надявах се да вдигна воала от прикритата и загадъчна част от живота му. В първата ми книга за Евен Вик четири основни тайни за Нютон са разкрити. Тези тайни са щели да му костват живота, ако са били известни на краля и кралицата.

Във втората книга – „Алхимия на отмъщението“, изваждам на показ тъмните страни на характера му. Що за човек е този велик учен? Нека да го кажа така: ако Нютон беше жив днес, никога не бих се опитал да му бъде приятел, а по-скоро бих стоял далеч от него.

– Как мислите: хората са много различни или се интересуват и вълнуват от сходни теми и проблеми?

– Повечето хора са чували за Исак Нютон като учен и изглежда, че хората от Европа и нека да кажем Корея и Уругвай са изненадани да разберат за новите факти, които разкривам.

Източник: ИК "Персей"