Нощ на европейското кино 2023

Публикувано:
16:02ч / 22.11.2023г
Брой прочитания:
116
Брой коментари:
0

За шеста поредна година МЕДИА си сътрудничи с мрежата от „Europa Cinemas“, за да предложи безплатни прожекции на европейски филми, подкрепени от програмата във всяка държава-членка. Нощта на европейското кино свързва повече от 10 000 зрители, доближава европейското кино до хората, като същевременно отбелязва уникалното богатство и разнообразие на европейската култура.

Участващите кина в инициативата се разраснаха значително през годините. Първото издание през 2018 г. наброява 34 участващи кина; участието нарасна до 54 през 2019 г., 67 през 2020 г., а през 2022 г. 75 кина взеха участие в инициативата. Тази година броят им става 85.

Всички кина, участващи в инициативата, принадлежат към мрежата „Europa Cinemas“. Всяко едно от тях е избрало филма, който да бъде прожектиран според интереса на публиката, а някои от прожекциите са допълнени с дейности като представяне, въпроси и отговори с режисьори, актьори или други членове на филмовия екип и дебати, в които публиката ще има възможност да обсъди филма с други киномани.

Кината в България, които ще участват в тазгодишната Нощ на европейското кино са – кино „Одеон“, София и кино „Петър Слабаков“ в Каварна.

В кино „Одеон“ прожекцията ще бъде на филма „Най-щастливият човек на света“ (Северна Македония-Босна и Херцеговина-Белгия-Хърватия-Дания-Словения, 2022) на режисьора Теона Стругар Митевска на 7 декември от 19:00 часа.

В кино „Петър Слабаков“ прожекцията ще бъде на филма „Как се научих да летя“ (Сърбия-Хърватия-България-Словакия, 2022) на режисьора Радивое Андрич на 7 декември от 18:00 часа.

Повече информация за инициативата и кои са останлите кина, можете да видите тук.

A SEASON OF CLASSICS FILMS

Българска национална филмотека се присъединява за трета поредна година към ,,Сезон на класическия филм“(A Season of Classic Films) – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки, подкрепена от програма „Творческа Европа – МЕДИА“, обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство.

В рамките на проекта тази година БНФ ще представи пред публика дигитална реставрация на игралния филм „Морето“ (1967, реж. Петър Донев, 62 мин.). В него ще видим Стефан Данаилов, Северина Тенева и Ицхак Финци. Сценарист е Георги Бранев, оператор – Борис Янакиев, а композитор – Кирил Дончев.

Прожекцията е на 4-ти декември 2023 във Филмотечно кино „Одеон“ от 19.00 ч. Входът е свободен!

Източник: Бюро Творческа Европа - МЕДИА България