Букмейкърите прогнозират „Букър“ за ирландския писател Пол Линч

Публикувано:
17:20ч / 22.11.2023г
Брой прочитания:
187
Брой коментари:
0

На 26 ноември, неделя, ще бъде обявен носителят на авторитетната литературна награда „Букър“ за 2023 г. В краткия списък са включени шестима англоезични писатели, които досега не са били номинирани за това отличие, за по-важно от което се смята само Нобеловата награда за литература. Според залаганията в букмейкърските агенции, цитирани от специализирания сайт „Литхъб“, най-голям шанс да получи „Букър“ за 2023 г. има ирландецът Пол Линч за романа си “Prophet Song” (Песента на пророка). Това е една смразяваща антиутопия за превръщането на Ирландия във фашистка държава. Коефициентът за залозите за успех на Линч е 5 към 2 (тоест вероятността той да спечели е 28,6%). След него се нареждат Пол Хардинг за романа му „This Other Eden“ с коефициент 3 към 1 и вероятност за успех 25%, Пол Мъри за „The Bee Sting” съответно със 7 към 2 и 22,2%, Джонатан Ескофъри за „If I Survive You” с 5 към 1 и 16,7%, Сара Бърнстийн за „Study for Obedience” с 11 към 2 и 15,4%, и Четна Мару за „Western Lane” с 13 към 2 и 13,3%.

Ако прогнозите на букмейкърите се оправдаят, в неделя вечер Пол Линч ще получи наградата с парично изражение от 50 000 британски лири, която също така ще му донесе и огромен скок в продажбите на „Песента на пророка“. Това е петият му роман. Той се появи в книжарниците на Острова през август т. г. Друг е въпросът, доколко може да се вярва на предвижданията на букмейкърите. Както писахме по-рано, те се оказаха прави, че норвежецът Юн Фосе ще спечели Нобеловата награда за литература за 2023 г. Що се отнася до прогнозите за лауреата на „Букър“, от „Литхъб“ припомнят, че м. г. те предвиждаха победа за романа „Oh William!“ на американската писателка Елизабет Страут с коефициент 3 към 1. Наградата обаче отиде при втория в класацията – писателят от Шри Ланка Шехан Карунатилака, макар залозите за неговия роман „The Seven Moons of Maali Almeida“ да бяха с коефициент 16 към 5. Той бе преведен на български от Петя Петкова и бе издаден от издателство „Лабиринт“ под названието „Седемте луни на Маали Алмейда“.

46-годишният Пол Мъри е работил като кинокритик, преди да се отдаде напълно на писателската дейност. Той е в краткия списък не само за „Букър“, но и за тазгодишната награда за ирландски роман на годината. Мъри е лауреат на френската литературна награда „Gens de Mers“ през 2022 г., както и на наградата на франкофонските посланици, акредитирани в Ирландия, през 2020 г.

Журито за наградата „Международен Букър“, с която м. г. бе отличен романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на Анджела Родел, все още приема заявки за участие от издателите във Великобритания и Ирландия. Дългият списък на номинираните книги, преведени на английски, ще бъде оповестен през март 2024 г., късият – през април, а победителят ще бъде награден през май.

Влдимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu