Образователна работилница за деца „Направи си сам книжка с картинки“

Публикувано:
20:47ч / 11.04.2024г
Брой прочитания:
138
Брой коментари:
0

Институт Лист София (Унгарският културен институт, ул. „Аксаков“ 16) организира на 17 април 2024 г. от 16 часа образователна работилница на тема „Направи си сам книжка с картинки“. Като образец ще служи изложбата на репродукции и книги на Галерия Деак17 „Тихи книги“.
По време на работилницата децата сами ще изработват малки декоративни книжки, които ще могат да вземат със себе си. В рамките на работилницата децата ще усвоят и „анатомията“ на книгата: ще научат какво е „гръбче“, какво е корица, какво е кóла. Те ще могат да украсят изработените книги със свои рисунки и истории и ще отнесат със себе си дълготраен спомен за книгите.
Работилницата е предназначена за деца над 6-годишна възраст. Организаторите осигуряват ножици, лепило, телбод, хартия и картон. Участниците ще трябва да носят със себе си цветни моливи и/или флумастери, пастели, стикери и декорации по избор.

Ето как от Институт Лист София обясняват своята инициатива:
„Какво представлява „Тихата книга“ от заглавието на изложбата? Книжка за разлистване за малките деца? Или може би вид комикс? Всъщност става въпрос за много повече: изложбата ни представя един от най-младите жанрове на книжната илюстрация – книгите с картинки без текст, или по-просто казано: книгата с картинки. На английски с израза silent book, или тиха книга, се обозначават книгите, които представят една свързана история без писан текст. Наименованието насочва към липсата на текст за четене, макар да знаем, че историите, развиващи се чрез езика на картинките също не подминават думите, защото и те могат да бъдат разказани – както на глас, така и наум, в еднаква степен. Тези истории могат да бъдат добре познати разкази, като приказките на братя Грим, а могат да бъдат и авторски, измислени от художника. Жанрът не е обвързан с възраст, може да се отнася за малки деца, но може да разказва сложни истории и на възрастните.
Именно поради своята многопластовост тихите книги представляват комплексна задача за илюстратора, в която той държи в ръцете си целия наратив. Единствено чрез инструментариума на изобразителното изкуство трябва да бъдат предадени времеви и пространствени промени, нюансирани емоционални състояния, междуличностни отношения или дори абстрактни образни метафори.
Изложбата подхожда към жанра от две посоки: представя илюстрациите на тихите книги като книги и като произведения на изобразителното изкуство. Към първите спадат издаваните по цял свят тихи книги на егерската библиотека „Шандор Броди“, преотстъпени ни от там специално за изложбата. Когато ги разлиства, пред посетителя на изложбата се разкрива широка панорама на международните стремежи на жанра, на творбите на най-изтъкнатите творци. Другата част от изложбата е подбор от творбите на унгарските създатели на тихи книги, като понякога показва и образци, скици на илюстрациите, изпълнени с оригинална техника. Сред тях откриваме вариантите с живописни платна от книгата „Дом“ на Кинга Рофус и изготвените по нея анимации. Представяме и множество проекти на книги, които още не са намерили своето издателство в Унгария. Сред тях са страниците от отличените с множество международни отличия тихи книги на Мариан Мараи, както и тези на Борока Чиби, посветени на раждането, които тепърва предстои да бъдат издадени.
В отделна част представяме унгарските пионери на жанра, малките тихи книги на издателство „Чимота“ (дизайнерски книги) и свързаните с тях илюстрации от Александра Грела („Спящата красавица“), Габриела Макхулт („Снежанка“), Бори Руткаи („Червената шапчица“), Атила Щарк („Котаракът в чизми“), както и няколко авторски творби и лего конструкции от Тибор Карпати. Тибор Карпати е един от унгарските пионери на жанра тиха книга. Неговите пикселни визии редовно излизат в списание The New Yorker. В изложбата могат да бъдат видени различни разработки на творбата му „Трите прасенца“. Издателство „Чимота“ издаде като хартиен театър проекта на Агнеш Бертоти „В прегръдките на Ламела“, посветен на насилието в училище и спечелил награда в категорията авторска тиха книга на Панаира на детската книга в Болоня.
Представяме и най-добрите произведения в категорията тиха книга от Фестивала на илюстрациите в Будапеща. През 2019 г. в тази категория победител бе проектът за книга на Юли Яшди „Мастилен кон“, който също все още не е издаден. А през 2021 г. наградата на журито за най-добър проект бе присъдена на пресъздаващите ренесансовата атмосфера ловни сцени на Даниел Синваи. Също там участва и един от пионерите на жанра в Унгария Кристина Марош с книгата си „Какъв е цветът на щастието?“, която през 2017 г. попадна сред десетте най-добри творби на Silent book contest в Мулацо и още същата година бе издадена от издателство „Пагон“ в Братислава заедно със стихотворението на Ана Т. Сабо. Също на Фестивала на илюстрациите в Будапеща се открои книгата „Пашкул“ на Фани Шипош, която разказва за трудностите в емоционалния живот на юношите, за тревожността, изолацията и тормоза. През 2020 г. книгата печели в категорията картинна графика на Arthungry, след което влиза в шортлиста на категорията тиха книга на втория Фестивал на илюстрациите в Будапеща, а през пролетта на 2023 г. участва в Unpublished Picturebook Showcase на Фестивала на илюстрациите в Болоня. През същата година на Фестивала на илюстрациите в Будапеща се открояват и творбите на Тюнде Андраш, Естер Година и Борока Чиби, от чиито проекти за тихи книги също може да се видят отделни страници.“


Източник: Институт Лист София