Новини от програма МЕДИА на ЕС

Публикувано:
08:09ч / 07.12.2021г
Брой прочитания:
253
Брой коментари:
0
В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа.

В Каварна мястото е кино „Петър Слабаков„, денят е 6 декември, начало 18:15 часа! Филмът е „Туве” на режисьора Зайда Бергрот.

В София мястото е Домът на киното, денят е 7 декември, начало 18:00 часа! Филмът е „Мартин Идън” на режисьора Пиетро Марчело.

Във Велико Търново мястото е кино „Palace„, денят е 10 декември, от 18:30 часа! Филмът е „Кръстницата” на режисьора Жан-Пол Саломе.

 

„Нощ на Европейското кино” през 2021 година е четвъртото издание на проекта, създаден по инициатива на програма „Творческа Европа – МЕДИА“, който е със свободен достъп за киноманите в Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас.

Пълен списък с кината, участващи в инициативата, можете да намерите тук.

Български проект сред участниците в Euro Connection 2022

В края на ноември 2021 г. европейското жури на форума Euro Connection разгледа 26-те проекта предложени за участие през 2022 година. Българският проект на продуцентската компания „Портокал“ – „ERASERHEAD в плетена торба за пазар“  с режисьор Лилия Косева е избран сред 14-те участника в Клермон-Феран (Франция) догодина .

Ето и всички избрани проекти:

– A GOOD BOY, Paul Vincent de Lestrade (BELGIUM)
– ERASERHEAD IN A KNITTED SHOPPING BAG, Liliya Kosseva (BULGARIA)
– ONE DAY SOMETHING TERRIBLE IS GOING TO HAPPEN, Dalija Dozet (CROATIA)
– PAINT ME A LIE, Antony Petrou (CYPRUS)
– SCHRÖDINGER, Sergei Kibus (ESTONIA)
– SUMMER RAINS, Gabriella Choueifaty (FRANCE)
– FATHER’S LETTER, Alexey Evstigneev (FRANCE)
– HANI, Ronida Alsino (GERMANY)
– THE HOLY KID, Iordanis Theodosiadis (GREECE)
– HEADLESS MIKE Natasza Cetner (IRELAND)
– I AM NOT HERE ANYMORE, Nawojka Wierzbowska (POLAND)
– FIRENZE, Radu Iacoban (ROMANIA)
– HELLO SUMMER, Martin Smatana & Veronika Zacharova (SLOVAKIA)
– AIRPORT, Niki Lindroth von Bahr (SWEDEN)

Мария Габриел: 75 източника на европейско финансиране за културата на едно място – мисията възможна

Българският еврокомисар Мария Габриел представи в Брюксел новата си инициатива посветена на културните и творческите сектори – платформата CulturEU. Заедно с твореца и дизайнер Едуар Вермьолен в ателието на основаната от него елитна модна къща „Натан“ тя привлече вниманието към необходимостта от и ползата от новата платформа.

Получаваната информация за програмите за финансиране не е достатъчна, често е фрагментирана и не е лесно за всеки да се ориентира сред множеството финансови ресурси, които са на разположение. Ето защо предлагаме първото по рода си интерактивно ръководство за финансиране в подкрепа на културата и творчеството. Само с три кликвания, ръководството може да насочи културните организации, артистите и творците към 21 програми на ЕС и указания за избор на най-подходящата финансова подкрепа„, заяви Мария Габриел.

Тя обърна внимание на четири основни елемента, отличаващи иновативната платформа. На първо място, ръководството представлява първото всеобхватно картографиране на широкия спектър от възможности за финансиране на ЕС в областта на културата. То дава отговори на практически въпроси, като например кой може да кандидатства, какви дейности се подкрепят и вида на финансирането. Второ, посочени са примери за успешни проекти и добри практики, които могат да служат за вдъхновение за нови проектни идеи. Трето, наръчникът предоставя лесен достъп на всички, които се интересуват от финансиране, автоматично да намерят възможностите въз основа на своите нужди, сектор и вид организация. Освен това CulturEU ще бъде редовно актуализиран в съответствие с новите покани за представяне на предложения и ще бъде достъпен на всички езици на ЕС в началото на 2022 г.

Създаваме платформата CulturEU за всички европейски организации, граждани, таланти. С нея се стремим да улесним достъпа до информация за европейско финансиране, създаването на мрежи за сътрудничество, и да вдъхновим и подкрепим повече нови участници в културните проекти на Европа. Платформата търпи развитие с добавяне на информация не само за нови покани за проекти. Очаквам културните и творческите сектори да бъдат активни и ни насочват как да я усъвършенстваме„, коментира още Мария Габриел.

Линк към платформата

Щанд на МЕДИА по време на „European Film Market 2022“ в Берлин

Целта на МЕДИА щандовете е да създаде по-добри възможности за независимите европейски продуценти и разпространители за достъп до международния аудиовизуален пазар.

Организиран в рамките на Международния филмов фестивал в Берлин, Европейският филмов пазар ще се проведе от 10 до 17 февруари 2022 г.

За повече информация и акредитация, моля натиснете тук

CEE Animation Forum 2022

Повече информация можете да намерите тук
CEE Animation Forum е водещото събитие за питчинг, финансиране и копродукция в Централна и Източна Европа. За десетото издание му кандидатите (анимационни продуценти) могат да подадат своите анимационни проекти в 5 категории – игрални, сериали/ телевизионни, късометражни филми, студентски филми и XR проекти.

Форумът има за цел да повиши международния потенциал на проектите, видимостта и достъпа им до по-широк европейски пазар. Всяка година организаторите канят близо 200 филмови професионалисти, които имат за задача да проследят надпреварата между най-обещаващите европейски анимационни проекти. Изключение бяха последните две години, които бяха проведени в онлайн среда поради ситуацията с пандемията. В резултат на новите доказани технически възможности, юбилейното събитие ще се проведе в хибриден формат от 10 до 12 май 2022 г. в Либерец, Чехия.

Краен срок за кандидатстване 16 януари 2022 г.

Повече информация можете да намерите тук
Междувременно Европейската аудиовизуална обсерватория излезе с проучване относно производството на анимационно съдържание в Европа, резултатите, от което сочат, че Европа произвежда около 55 анимационни филма и 830 часа анимационно телевизионно съдържание всяка година.
Повече информация можете да намерите тук

Източник: Бюро Творческа Европа - МЕДИА България