Съвместна инициатива в Световния ден за борба със СПИН

Публикувано:
10:25ч / 01.12.2021г
Брой прочитания:
263
Брой коментари:
0

Посолството на Франция в България, Френският институт в България, националният офис на СЗО и Фондация Single Step отбелязват заедно Световния ден за борба със СПИН с прожекция на френския филм „120 удара в минута” и дискусия, които ще се проведат на 1-ви декември 2021 от 18:00 ч. в общностният център The Steps. Събитието, организирано от Фондация Single Step, ще бъде открито от г-жа Флоранс Робин, Посланик на Франция в България.

В израз на съпричастност и ангажираност към каузата, в продължение на една седмица на сградата на Френския институт в България, намираща се на площад „Славейков” ще бъде окачена голяма червена панделка, която е символ на международните усилия в борбата с вируса. Инициативата е част от дългосрочната програма на Single Step за елиминиране на ХИВ в България, #endHIVbg.

През 2021 се навършват 40 години от диагностицирането на първия пациент с вируса на ХИВ в света. Тази годишнина е повод Посолството на Франция в България, Френският институт, националният офис на СЗО в България и фондация Single Step да обединят усилия и да насочат общественото внимание към борбата със СПИН у нас.

Прожекцията на филма „120 удара в минута”, който е сред най-успешните съвременни европейски филми, посветени на темата за СПИН, ще бъде последвана от дискусия, в която ще бъдат обсъждани основните послания на инициативата. Сред тях е научнодоказаният факт, че с едно или две хапчета на ден лицата, живеещи с ХИВ, намаляват вирусния товар в кръвта си до неоткриваеми стойности и не могат да предават инфекцията, могат да водят нормален начин на живот и да имат здрави деца. Друга тема е апелът към превенцията, която е ключов фактор в борбата с ХИВ и СПИН. Освен традиционните предпазни средства, съществуват така наречените предекспозиционна (ПрЕП) и постекспозиционна профилактика (ПЕП). С тяхна помощ, и при правилен прием, човек не може да се инфектира при рисков контакт.

В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени и българските практики за въвеждане на нови методи за превенция на ХИВ и най-съвременните одобрени терапии. Новата Националната програма за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България за периода 2021-2025 г. дава широка основа за действие и залага ясни приоритети в борбата с ХИВ, включително чрез ПрЕП и ПЕП и анонимно тестване в домашни условия. България за сега остава една от малкото страни в Европа и света, в която не съществува никаква регулация за самотестирането.

Другото послание на инициативата е солидарността на публичните институции към неправителствения сектор, който би следвало да бъде припознат като активен участник във въвеждането на нови практики в сферата на ХИВ и СПИН. Затова Посолството на Франция, Френският институт в България и националният офис на СЗО застават зад кампанията на Фондация Single Step.

За филма „120 удара в минута”:

                Филмът „120 удара в минута” излиза през 2017г. и е смятан за един от най-добрите нови европейски филми, посветени на епидемията от СПИН. Филмът получава Голямата награда на Кинофестивала в Кан през 2017 г. и награда „Сезар” за най-добър филм. Централна тема в него са опитите на ЛГБТИ активистите от групата ACT UP Paris да накарат правителството и фармацевтичните компании да преборят епидемията от СПИН в началото на 90-те години на ХХ век.

За фондация Single Step:

                Фондация Single Step създава своята програма „Сексуално здраве и ХИВ“ през 2018 г. и чрез нея цели да въведе иновации в скрийнинговата диагностика и да предложи висококачествени консултации на хора, живеещи с ХИВ. Фондацията представя за първи път в България ХИВ тестове за употреба в домашни условия, които се изпращат до домовете на хората във всички краища на страната. Резултатите от тестването и последвалите научни изследвания доказват, че в България не са таргетирани някои групи в риск, затова Фондация Single Step стартира своята дългосрочна инициатива #endHIVbg. Тя работи за реалното достигане на целите на световната програма на ООН – UNAIDS и в дългосрочен план да сложи край на ХИВ епидемията в България.

Източник: Френски институт в България