Новини от програма МЕДИА на ЕС

Публикувано:
16:06ч / 05.06.2023г
Брой прочитания:
89
Брой коментари:
0
Българският проект „Студ“ е селектиран за Копродукционния пазар в Сараево
Дебютният игрален проект на Ана Китанова, подкрепен от МЕДИА, е сред 11-те обявени проекта на СинеЛинк в рамките на 29-ия кинофестивал в Сараево
Индустриалната програма на един от най-утвърдените кинофестивали в Централна и Източна Европа СинеЛинк обяви селекцията на регионалните проекти, които ще се състезават за наградите на предстоящия копродукционен форум в Сараево. Единственият български проект, попаднал в престижната селекция, е дело на режисьорката Ана Китанова и по сценарий на Илиана Китанова. Сценарият на „Студ“ е базиран на сборника разкази „Огнено хоро“ на писателя Боне Русинов. Проектът е с подкрепа за развитие от , програма „Творческа Европа – МЕДИА” на ЕС и ИА „Национален филмов център“ и e продуциран от РФФ Интернешънъл.
Повече информация можете да намерите тук
Подкрепеният от МЕДИА – „Уроците на Блага“ в основния конкурс на Карлови Вар

Българският филм е селекциониран в основната конкурсна програма и ще се бори за голямата награда „Кристален Глобус“. „Уроците на Блага“ е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли.
„Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, който връща на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, в лентата ще видим познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро ще изиграе най-различната роля в своята кариера до момента.


Снимка: Светослав Стоянов

„Щастливи сме, че и новият ни филм ще има световна премиера в основния конкурс на един от най-престижните А категория фестивали – Карлови Вари! Благодаря на целия страхотен екип и прекрасните актьори! Самата селекция вече е сериозно признание за работата ни. Имаме договор със много значим световен дистрибутор и селекцията в Карлови Вари ще помогне на разпространението на филма по света. Планираме „Уроците на Блага“ да се срещне с българската публика през есента, когато ще тръгне по кината в цялата страна“, споделя Стефан Командарев.
 
Филмът разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция (Арго Филм и 42film) и e реализиран с подкрепата на ИА „НФЦ“, БНТ, МДМ – Германия, Евроимаж, Програма „Творческа Европа – МЕДИА” на ЕС, Киа България, СФСМВР.
ЕК търси вашето мнение за Платформата за резултати от проекти  по  програма „Творческа Европа – МЕДИА”
Европейската комисия – Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ – провежда анкета за клиентска удовлетворентост от Платформата за резултати от проекти към програма „Творческа Европа“, с цел събиране на обратна връзка и информация от потребителите. Оценката обхваща информация за потребителските профили, техните нужди и удовлетворение след напълно обновената версия на платформите.

Моля, споделете с нас Вашето мнение относно Платформата за резултати от проекти. Ние ценим вашата обратна връзка, тя ще ни помогне в бъдеще да отговорим по-добре на вашите очаквания.

Приносът към анкетата е анонимен, попълването ѝ ще отнеме не повече от 10-15 минути от вашето време.

Анкетата е активна до 16.06.2023 г.
Можете да намерите анкетата тук.