Джаз фестивалът в Боровец по-продължителен и с повече изпълнители тази година

Публикувано:
09:51ч / 08.06.2023г
Брой прочитания:
298
Брой коментари:
0

Отляво надясно – Стоян Янкулов-Стунджи, Борислав Петров, доц. Георги Лозанов, Евгения Друмева, Владимир Георгиев, д-р Татяна Илиева, Борис Панкин и Августа Манолева

Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, който от 2022 г. се провежда в Боровец, тази година ще продължи шест, а не пет дена – от 4 до 9 август. Всяка вечер на него ще се изявяват по три музикални групи. Това съобщи директорът на фестивала д-р Татяна Илиева на пресконференция в БТА на 7 юни. Водеща на пресконференцията беше Августа Манолева, PR на фестивала. В представянето на тазгодишната програма участваха и Владимир Георгиев – кмет на Община Самоков, Евгения Друмева – заместник-генерален директор на БТА, доц. Георги Лозанов – директор на дирекция „ЛИК“ в БТА, водещите Борис Панкин и Николай Захариев, композиторът Ангел Котев, който е написал химн на фестивала, както и музикантите Стоян Янкулов-Стунджи и Борислав Петров.

Отляво надясно: д-р Татяна Илиева, Борис Панкин, Августа Манолева

Д-р Илиева припомни, че покойният й съпруг създаде преди 26 г. международния джаз фестивал, който първоначално се провеждаше в Банско. Тя обясни, че новото му място е било избрано поради изключителните предимства, които предлагат община Самоков и курортният комплекс Боровец. Д-р Илиева изтъкна, че от летище София до Боровец е само 52 километра, а сцената се намира между пистата и хотел „Рила“. Това е уникално близо за подобни фестивали. Д-р Илиева, която е посещавала доста такива прояви с покойния си съпруг, изтъкна, че често се е налагало да пътуват десетки километри до мястото на концерта. Реге звездата Джулиан Марли, който бе сред основните изпълнители в Боровец през август м. г., толкова харесал мястото, че пожелал да открие официално ски сезона със свои изпълнения (тъй като в Ямайка нямат сняг). Миналата зима това не можа да се осъществи, но д-р Илиева предложи на кмета Владимир Георгиев да го има предвид за следващия ски сезон, и той си го записа като задача. Директорката на фестивала допълни, че Община Самоков отделя внимание на културата и специално на джаза.

Говори кметът на Самоков Владимир Георгиев

И тази година Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ е ангажирал разнообразна палитра от български и чуждестранни изпълнители. Д-р Илиева подчерта, че всички изпълнения са напълно безплатни за гостите на Община Самоков и курорта Боровец. Откриването на 4 август е с концерт на Биг бенд „Благоевград“ и солисти Христина Кацарска и Мариана Костова, както и победителката в „Гласът на България“ Жаклин Таракчи. След това ще свирят Михаил Йосифов и „Новините в джаза“ ( със солисти Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски). Вечерта ще приключи с изпълнение на британската певица Манал Ел Фейтури, която изпълнява главната роля в мюзикъла „Бодигард“, и V.S.O.P. (Варна суинг оркестра проджект).

Втората вечер – на 5 август, ще бъде открита от българо-германския септет „Пресечни точки“. След това ще има изпълнения на Васил Петров и квартет, както и на V.S.O.P. Третата вечер ще бъде посветена на рокендрола. На сцената ще се появят българските групи „Калибърти“, „Зона Це“ и „Дърти пърчис“. Стунджи, който е от „Зона Це“, разкри, че групата ще изпълни неизвестни парчета на покойния си колега – джазлегендата Васил Пармаков.

Отляво надясно: музикантите Стоян Янкулов-Стунджи,  Борислав Петров

На 7 август ще свирят българо-австрийският квартет „Братя Владигерови“, германският квартет „Братя Васерфур“ и известната британска суинг група „Джайв Ейсис“. На следващия ден ще се представят българският фолк джаз квинтет „Джазаница“ на Борислав Петров, индийският секстет „4th Element“ (Четвърти елемент) и триото на кубинския виртуоз Роберто Фонсека (от „Буена Виста соушъл клъб“). Фестивалът ще бъде закрит на 9 август с изпълнения на Надя Тончева и квартет, както и на британския бенд „Мат Бианко“.

Както и миналата година, Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ ще предложи богата съпътстваща програма. Гвоздеят в нея ще бъде срещата с писателя Георги Господинов, която ще се проведе на 5 август от 11,30 ч в Художествената галерия на Самоков. Това е било уговорено още преди той да бъде удостоен с наградата „Букър“ за романа си „Времеубежище“. Писателят, който обича музиката, е изявил желание и да посети някои от концертите на фестивала. На въпрос на нашия сайт evropaworld.eu, дали ще присъства и преводачката на „Времеубежище“ Анджела Родел, която е известна фолк изпълнителка, д-р Илиева отвърна, че и тя е поканена. Ако Анджела Родел придружи Георги Господинов, тя ще има възможността да се включи в някой джем сешън, каквито се организират всяка вечер по време на фестивала в бара на хотел „Рила“ след края на официалните концерти. И тази година съпътстващата програма предвижда да има лятна джаз академия за деца с преподавател Виолета Ангелова. Интересът към нея м. г. бе толкова голям, че всички места бяха запълнени.

Лилия Илиева

Тази година водещите Борис Панкин и Николай Захариев ще бъдат подпомагани от млади ководещи. Това ще бъдат дъщерята на д-р Емил Илиев – Лилия, както и десетокласникът от Американския колеж в София Светлозар Димитров. В паузите между изпълненията те ще задават въпроси на музикална тема на публиката и ще раздават награди на далите правилен отговор.

Д-р Татяна Илиева разкри, че покойният й съпруг ще бъде предложен за награждаване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ посмъртно за заслугите му към българската култура. Съобщението бе посрещнато с аплодисменти от страна на присъстващите на пресконференцията в БТА.

Владимир Дворецки

Повече снимки от пресконференцията може да видите тук.

Още публикации на сайта ни за джаз фестивала в Боровец през 2022 г.:

Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ – Боровец, 5-9 август

Боровец става столица на джаза от 5 август!

Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ в Боровец – традиции и обновление

Михаил Йосифов на Джаз фестивала в боровец: „Вовините в джаза“ са добри

Принцът на регето Джулиан Марли, или „Една любов“ под дъжда

Източник: www.evropaworld.eu