Новото „Божоле“ бе чествано като празник на свободата и живота

Публикувано:
12:06ч / 24.11.2015г
Брой прочитания:
503
Брой коментари:
0

На специална церемония в резиденция „Бояна“,  Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК), тържествено представи младото френско вино „Божоле нуво“, реколта 2015. Традиционният ритуал се проведе под патронажа на Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България и в присъствието на г-н Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика.

Церемонията по посрещането на младото „Божоле“ в България бе открито от г-жа Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК. В приветствието си към гостите тя отбеляза, че празникът на виното тази година преминава под знака на честването на свободата и живота, в контекста на атентатите във Франция. В подкрепа на тази идея над 1500-те гости, представители на бизнеса, дипломатическия, политическия и културен елит, почетоха жертвите на терористичните актове с едноминутно мълчание. Последва акапелното изпълнение на химна на Франция, към което се присъединиха много от присъстващите.

„Тази година посрещането в София на новото „Божоле“ 2015  носи много особен характер. Франция, Париж и околностите ѝ отново бяха поразени от атентати, които доведоха до многобройни жертви. Всички ние сме дълбоко наранени. И тъй като животът продължава, бих искал днес да отбележим и един своеобразен „празника на свободата“, за да почетем паметта на невинните жертви и да се противопоставим на кръвопролитното безумие на екстремистите. Всички приятели на Франция ще открият в това проява на силата на нашата нация“, заяви Стефан Дюлае, председател на ФБТИК в своето обръщение към гостите на събитието.

От името на Н.Пр. Лапер дьо Кабан, към присъстващите се обърна г-жа Доминик Вааг, първи съветник на посланика. „Благодаря на България за многобройните послания на подкрепа и приятелство след атаките в Париж. Въпреки трагичните събития, френският народ е решен да се бори с нетърпимостта и с нищо да не променя начина си на живот“, сподели г-жа Вааг.

В своите думи Томислав Дончев изрази съпричастността на българския народ с мъката на Франция. „Днес някой би казал, че поради трагичните обстоятелства традицията за посрещането на „Божоле“ трябва да бъде променена, но аз бих казал, че не трябва. Защото терористите искат точно това – традициите да бъдат разрушени, да променим нашите цели и това, в което вярваме. Виното освен напитка и поезия е още нещо – то е тъждествено с борбата за свобода и с любовта. И ако някой днес си мисли, че можем да подменим свободата в името на сигурността, то той е сбъркал.  Защото и виното, и любовта, и свободата са не просто част от традицията – те са част от нас и ние ще успеем да ги съхраним“, каза г-н Дончев пред гостите.

Тази година събитието се осъществи с подкрепата на членовете на ФБТИК, от които основни партньори са „Сосиете Женерал Експресбанк“, „Идънред България“, „Акт Лоджистик“, „Монтюпе“, „Фърст Естейтс“, „Президент“, Френският културен институт и Посолството на Република Франция в България.

„Денят на Божолето” традиционно се празнува в цял свят и тържественото представяне започва с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Този ритуал се спазва и в България, където всяка година в третият четвъртък от месец ноември започва консумацията на младото френско вино. Едва след това, според Закона за виното във Франция, може да стартира продажбата му на световния пазар.

Счита се, че първоначално „Божолето“ е консумирано от работниците по френските лозя в регион Божоле, за да отбележат края на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион и други градове в областта. През 1960 г. местният винопроизводител Жорж Дюбоф открил потенциала на приятната напитка и решил да промотира виното като измисля състезание в това кой ще достави първата бутилка от него в Париж. От тогава насам тази традиция се е разпространила по целия свят. Виното става толкова популярно, че всяка година има над 70 млн. бутилки, които се доставят в над 110 страни в света.

Приблизително 1/3 от гроздето в областта Божоле се използва за младото вино. Гроздето задължително се бере ръчно, поради специфичния процес на ферментация. Всяка година ароматът на „Божоле” е различен. Това е и причината при предварителните дегустации на новата реколта да се зародят спорове дали то ще има вкус на банан и малина или на череши и сочни плодове. В следствие на т.нар. въглекисела ферментация „Божоле Нуво” е леко и приятно за пиене и запазва свежия плодов вкус, без да добавя горчиви танини от ципата на гроздето.

За Френско-българската търговска и индустриална камара:

Френско-българската търговска и индустриална камара е създадена в края на 2004 г. и е член на Съюза на френските търговски и индустриални камари в чужбина. Тя e съставена от 200 члена, между които най-големите френски и франкофонски фирми в България, а също така и български фирми, които особено активно работят във Франция, и представлява над 11 000 служители в България.

Източник: Френско-българската търговска и индустриална камара: