Онлайн изложба за приноса на жените в изкуствата и науките в Европа

Публикувано:
14:35ч / 18.01.2019г
Брой прочитания:
180
Брой коментари:
0

По идея на българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стартира онлайн изложба, посветена на личността на изтъкнати жени в областта на изкуствата и науките. Комисарят провежда инициативата в партньорство с Европеана – европейската електронна библиотека.

Всяка седмица до 8 март, на сайта на изложбата ще се публикува по един профил на жена, която със своята работа, открития и креативност е допринесла за положителна промяна на света, в който живеем. Първият публикуван портрет е на забележителния учен Мария Склодовска-Кюри, а изложбата ще завърши с портрета на българската поетеса Дора Габе.

„Онлайн изложбата, чието начало давам днес, е за изключителни жени, оставили своя отпечатък в нашата история. Те са много различни, но общото между тях е, че са променили света със страстта и усилията в своята работа. Днес, повече от всякога, е необходимо момичетата и жените в Европа да бъдат вдъхновени да мечтаят, да се стремят към високи постижения. Представянето на такива примери има за цел да ги подкрепи и насърчи в реализирането на мечтите им“, коментира комисар Мария Габриел.

Всяка една от осемте истории ще разказва за изключителните постижения на жените в областта на изкуствата или науките, за техния принос в социалната, икономическата и технологичната области. Много от тези истории не са широко известни, но благодарение на инициативата на българския еврокомисар и на работата на Европеана ще станат достъпни.

Изложбата е част от стратегията на Мария Габриел за насърчаване участието на жените в цифровата икономика. Стратегията се съсредоточава върху постигането на напредък в три области: преодоляване на свързаните с пола стереотипи в цифровата икономика, насърчаване на цифровите умения и образованието на момичетата и жените, както и подкрепа за повече жени предприемачи и новатори.

Изложбата е на адрес:  https://www.europeana.eu/portal/en/exhibitions/pioneers#veanchorintro_15016-js

 

Източник: Представителство на Европейската комисия в България