Отбелязахме националния празник на Белгия

Публикувано:
14:15ч / 24.07.2018г
Брой прочитания:
584
Брой коментари:
0

На 21 юли 1831 г. се възкачва на трона Леополд Георг Христиан Фридрих – първият крал на Белгия, която се отделя от Обединено кралство Нидерландия. На тази дата се отбелязва националният празник на страната. Приемът в София по този повод се състоя на 20 юли в резиденцията на Н.Пр. Франсоа Бонтан и неговата съпруга, г-жа Джа Йон Че.

В приветствието си към присъстващите, произнесено на 4 езика – нидерландски, френски, български и английски – белгийският посланик припомни общия девиз на двете ни държави: „Обединението прави силата“, който стана и мото на българското председателство на Съвета на ЕС, приключило успешно в края на юни т.г. Говорейки за успехите на своята страна, Н.Пр. Франсоа Бонтан не пропусна да спомене бронзовия медал на Световното първенство по футбол в Русия.

Поздравление поднесе и г-н Франк Янсен, председател на бизнес клуб „Белия-България-Люксембург“, който съобщи, че и през тази година у нас ще се проведат традиционните Дни на Белгия за бизнес, технологии и изкуство. Говорейки за активния ни двустранния обмен, г-н Янсен се пошегува, че той е достигнал неочаквани измерения – типичното за Белгия дъждовно време се е пренесло в България, а слънчевото – в Белгия.

Приема уважиха дипломати, политици, бизнесмени, хора на изкуството, културата, науката. Сред тях беше известният белгийски учен българист Раймон Детрез със съпругата си, българската поетеса Мая Панайотова. Те всяка година прекарват по няколко месеца в София и в къщата си в село Мърчаево, а през останалото време са в Антверпен.

Немалко бяха и представителите на белгийската диаспора, като строителния предприемач Ферди Бурен със съпругата си Каролин, с която са се запознали в България и сега живеят в село Рогозен.

Както всяка година, атмосферата беше сърдечна и непринудена. Присъстващите се насладиха на хубава белгийска бира, кулинарни специалитети и приятни разговори.

Още снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu