Отбелязваме Деня на Африка в София на 27 май пред Народния театър „Иван Вазов“

Публикувано:
14:56ч / 25.05.2023г
Брой прочитания:
271
Брой коментари:
0

Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България и доайен на групата посланици на африканските държави у нас, приветства присъстващите при официалното откриване на Деня на Африка в София през май 2022 г.

.2023 г. е Африканската година на „Ускоряване на прилагането на Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), което да доведе до създаването на общо африканско пространство с подобрено благосъстояние и по-добро качество на живот за всички африкански граждани“.

Африканските посланици, акредитирани в Република България на Алжир, Египет, Либия, Мароко и Южна Африка, и почетните консули, представляващи Етиопия, Мавриций и Сейшелите, имат честта да обявят честването на „Деня на Африка“ на 27 май 2023 г. пред Националния театър „Иван Вазов“ в Градската градина в София.

Официалното откриване е в 11 часа!

За тази цел, високопоставени български служители, както и дипломати и представители на дипломатическия корпус и широката общественост са любезно поканени да вземат участие в това честване.

Денят на Африка се чества всяка година на 25 май – дата, която съвпада със създаването на Организацията за африканско единство на 25 май 1963 г. от лидерите на африканските държави. Оттогава 25 май се празнува широко в целия свят, за да покаже идентичността, единството и културното многообразие на Африка. Африканските диаспори също отбелязват този ден чрез различни културни дейности, което показва, че „Денят на Африка“ се чества широко в световен мащаб от различни африкански общности.

През 2002 г. държавните и правителствените ръководители на африканските страни замениха ОАЕ с Африкански съюз (АС), чиято визия е „интегрирана, просперираща и мирна Африка, ръководена от собствените си граждани и представляваща динамична сила на световната арена“.

По този повод припомняме и благородните идеали и принципи, които са ръководили бащите-основатели на Континенталната организация на панафриканистите в решимостта им да насърчават единството, солидарността, сплотеността и сътрудничеството между народите на Африка и африканските държави.

При отбелязването на Деня на Африка, Африканския съюз, който е активна организация, опитваща се да намери африкански решения на африканските проблеми, всяка година разработва тема. Ето защо, 2023 г. е Африканската година на „Ускоряване на прилагането на Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), което да доведе до създаването на общо африканско пространство с подобрено благосъстояние и по-добро качество на живот за всички африкански граждани“.

Честването на „Деня на Африка“ през 2023 г., който отбелязва 60-ата годишнина от основаването на континенталната организация, е възможност да се подчертае африканското културно многообразие в различни аспекти чрез създаване, подхранване и повишаване на осведомеността на широката общественост по темата на 2023 г. Празникът ще покаже африканското единство чрез дейности като базари, културни артефакти, африкански костюми и облекло, кулинарно изкуство, които ще бъдат представени на обществеността, в допълнение към програма от музика, песни, танци и представления, които отразяват африканската културна идентичност.

Събитието ще продължи до 19 часа.

Елате самостоятелно, елате всички заедно!

Н.Пр. Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко и доайен на Групата на посланиците на африкански страни у нас, беше гост на 26 май сутринта в предаването „На кафе“ по Nova TV и говори за честването на Деня на Африка, което ще се състои в София на 27 май, в пространството пред Народния театър и Градската градина. В предаването тя разказа и за традиците и обичаите в нейната родина Мароко. Снимки от участието й по Nova TV може да видите тук.