Открива се изложбата „Рим. Борис Христов“

Публикувано:
10:07ч / 12.02.2018г
Брой прочитания:
223
Брой коментари:
0

„РИМ. БОРИС ХРИСТОВ.“ – така някога великият артист е подписвал многобройните пощенски картички, изпращани до близки и приятели.

Сега под това заглавие в 32 фотографски платна се разгръща виждането на  фотографа Светослав Чулин за Вечния град – градът, събрал несметно архитектурно богатство и историческо наследство. Но и градът, към който погледът е различен, щом знаеш, че в него е живял и работил Борис Христов.

Изложбата се открива на 12 февруари от 18 ч. в галерия „Средец“, бул. „Александър Стамболийски“ № 17, със специалното участие на Мариана Цветкова – ученичка на Борис Христов, носителка на международни награди, и Милен Станев – пиано.

Събитието се посвещава на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Кадрите с любимите и вдъхновяващи места на Борис Христов са своеобразен увод към главната цел на изложбата: днешен поглед към едно от даренията, които оперният артист оставя на България – разкошната вила на улица „Мадона ди Кампильо“. Тази вила, в един от аристократичните квартали на Рим, по негова воля е превърната в Българска академия за изкуство и култура. Само за български певци, които да се обучават под прякото ръководство на Маестрото.

В сюжета на този фото-разказ са вплетени и екстериори и интериори от вилата, потопена в светлосенките на прелестния парк.  Монументалните кадри са съчетани с любопитни детайли.  Един от тях е жезълът от „Борис Годунов“ – тежкият символ на властта. Да играеш с този жезъл се изисква не само физическа мощ, но и максимална актьорска отдаденост. Тук е и прочутият шкаф на Борис Христов с неговите перуки, бради и аксесоари – една безупречно подредена  „картотека“  с реквизит, който още носи уханието на сцената.

Изложба Рим-12.2.18Всяка от фотографиите е сюжет за  разказ: затрогваща е фотографията  „Нишата  на спомените“,  един уютен кът, в който последната ученичка на Борис Христов – оперната дива Мариана Цветкова, след много години откри „своята“  керамична костенурка, подарена някога на госпожа Франка де Рензис-Христов за късмет.

Ракурсът към внушителната библиотека на артиста-енциклопедист е поводът да се напомни, че в нея са съхранени партитури, които някога сам Борис Христов е искал от българските композитори, за да ги изпълнява и да бъде „посланик на българската песен“. В наши дни тази библиотека е извор и на открития, и на вдъхновения за баса Пламен Бейков – също ученик от последния випуск на Маестрото.

За страстта на Борис Христов да гастролира със свои лични сценични костюми „свидетелстват“ масивните сандъци с метален обков. Те сякаш и сега са в очакване да потеглят към следващия театър, натоварени със стилни сценични облекла, готови за следващите стълкновения и спорове на Борис Христов с режисьори и костюмографи.

Макар изложбата да е свързана с оперната  слава, сякаш обектът на внимание е тишината;  този дом, съхранява спомени и е озарен от очакването за музика. „Стремих се да внуша усещането за духа чрез съхранената идентичност на бита – споделя авторът на изложбата Светослав Чулин – Трудно ли се снима Рим? Ако ще е за пощенска картичка за спомен – може би не. Но ако искаш да споделиш своя Рим – това е предизвикателство. Градът е опасно познат, претоварен с изкуство, история, преразкази на очевидци. Има риск да се оплетеш в поредното клише. Моят късмет бе, че заснех  Рим на Борис Христов със свежи сетива.“

В римската серия на Светослав Чулин се оглажда неговото убеждение, че снимането на един познат град е предизвикателство. То не бива да се изчерпва с туристическото „И аз бях тук!“.

Светослав Чулин съсредоточава своите занимания върху конструирането на самолетни двигатели към „Ролс Ройс“ – Берлин. Завършва Техническия университет в столицата на Германия и макар, че е там от 2003 г. насам, връзката му с природата, културата и медиите на България остава неразривна. В продължение на три творчески сезона документира чрез фотокамерата си художествените събития в Берлин. Участник е в Берлинския фотомаратон, чиято основна цел е да откриеш с нови очи познатия град. Впрочем това е и основната цел на Светослав, когато пътешества  неизменно с камера. В Ню Йорк, Виена, Париж, Рим, Барселона, Москва  намира поводите да сътвори вълнуващи албуми-мозайки от символи и метафори на мегаполиса.

Светослав Чулин сътрудничи на издания като вестник „Дневник“,  „Дума“, „Капитал Light“, „Европа 2001“. Член е на Международната организация на журналистите.

Уникалната фотографска изложба е създадена  по време на гостуването на Музея „Борис Христов“ с концертна програма в дома на Борис Христов в Рим – дом, който днес е Български културен институт.

Изложбата ще остане в галерия „Сердика“ до четвъртък, 22 февруари, включително. Работното време на галерията е от понеделник до петък от 9 до 17.30 ч. В събота и неделя е затворено.

Елена Драгостинова,

Директор на Музея „Борис Христов“

Източник: Музей „Борис Христов“