Панаир на занаятите в София

Публикувано:
08:45ч / 30.06.2015г
Брой прочитания:
513
Брой коментари:
0

Майсторите занаятчии от страната получиха поле за изява на панаира на занаятите, който бе открит на техния професионален празник – Петровден, пред Музея за история на София (бившата Централна баня). Творците, които представят своите произведения, са представители на различни регионални занаятчийски камари. Освен че биха искали да получат признание, те се надяват да привлекат свои млади последователи, които да поддържат жива традицията на българските народни занаяти.

Панаира откриха заместник-министърът на културата доц. Бони Петрунова и от заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Майсторите бяха приветствани от акад. Александър Радославов от Българската академия за наука и изкуство (БАНИ), който е и член на Управителния съвет на Съюза на българските художници.

До петък, 3 юли, любителите на народното творчество могат да видят и купят предмети от Панаира. В шатрите пред музея са изложени керамика, кожена пластика, бижута, тъкани, килими, медни съдове, рисувани шалове и много други уникати. Посетителите на панаира ще могат и сами да си направят сувенири с помощта на майсторите.

Повече снимки от Панаира на занаятите в София може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

Източник: www.evropaworld.eu