Жан-Клод Юнкер за Гърция и европейските ценности

Публикувано:
10:56ч / 30.06.2015г
Брой прочитания:
657
Брой коментари:
0

Какво каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференцията, посветена на ситуацията в Гърция, която даде на 29 юни в Брюксел:

„Много отдавна, когато започвах европейския си път през декември 1982 г., бяхме 10 държави членки. Десетата държава току-що се беше присъединила към европейското семейство една година по-рано. Това беше Гърция и тогава бях щастлив да видя как Гърция се присъединява към нас в Европейския съюз, който тогава се наричаше Европейска общност, защото, по думите на Валери Жискар д’Естен, не исках повече да гледам как Платон играе във втора дивизия и не бих желал да видя Платон в бъдеще да играе във втора дивизия.

Днес сме 28 държави членки, които бяха способни да помирят след толкова усилия, след толкова жертви, след толкова страдания историята и географията на Европа. 28 държави членки, способни да претопят 19 национални валути в една-единствена. Това, което искам в перспектива, е да останем 19 и да бъдем още повече през следващите години и десетилетия.

Тази Европа – на помирението, на компромиса – която иска да разбира другите, стана голямото дело на моя живот. Една Европа, която се стреми да бъде място на търпеливо изследване и която действа в името на общия интерес, а не става театрална сцена на сблъсък между национални интереси, колкото и оправдани да са те в индивитуален и национален план. Една Европа, която е място на обединение на политическите воли, а не на съперчисество между национални егоизми.

Европа може да функционира само ако сме способни да управляваме нашите различия в диалог, воден с благородство и уважение, както и да организираме индивидуалните си действия в името на добруването на всички.

В Европа нито една демокрация не струва повече от друга. А в еврозоната има 19 демокрации. Не една срещу 18 и не 18 срещу една…

Това не е шмекерска игра на покер. Няма някой, който печели, и друг, който губи. Или всички печелим, или всички сме губещи.

Днес съм много огорчен и натъжен от спектакъла, който разигра Европа миналата събота. В една нощ, само в една нощ европейската съвест понесе тежък удар. Добрата воля донякъде се изпари. Егоизмът, на моменти тактическите, популистките игри взеха връх.

„Усилията ни бяха прекършени от едностранното обявяване на референдум“ – каза по-нататък Жан-Клод Юнкер по повод  напускането на преговорите от страна на Гърция миналия петък.
„В една демокрация съществува абсолютното право да се провежда референдум. (…) „Бих призовал гръцкия народ да глсува „да“, защото вотът на гръцкия народ ще бъде сигнал и за Гърция, и за другите страни от еврозоната. Ако гръцкият народ, отговорен, осъзнаващ националната и европейска роля, която играе, гласува „да“, посланието, което ще получат другите страни членки на еврозоната, в ЕС и световната общност, ще бъде, че Гърция иска да остане зедно с другите страни в еврозоната и ЕС.

Ще кажа на гърците, които дълбоко обичам: не трябва някой да се самоубива, защото се страхува от смъртта. Трябва да гласувате „да“….

I ELA’DA ÍNE EVRÓPI   I EVRÓPI ÍNE ELA’DA  (Гърция е Европа. Европа е Гърция)

Това бяха моменти от речта на  Жан-Клод Юнкер на пресконференцията, посветена на ситуацията в Гърция, която даде на 29 юни в Брюксел.

По време на саматата пресконференция на журналистически въпрос какво би означавал вотът „не“ на гръцкия народ председателят на Европейската комисия отговори лаконично: „Ще означава, че Гърция казва „не“ на Европа“.

Източник: europa.eu/rapid/press-release_SPEECH