Първа Европейска нощ на киното в София

Публикувано:
08:22ч / 11.12.2018г
Брой прочитания:
376
Брой коментари:
0

Нощта на Европейското кино е първо по рода си издание на проект, създаден по инициатива на програма Творческа Европа – МЕДИА, и лично на еврокомисар Мария Габриел. Той дава възможност за свободен достъп до киносалоните на над 7000 граждани на Европа и се организира в партньорство с Европа Синемас. 

За първи път в дните между 3 и 7 декември 2018 г. 34 киносалона в 27 държави от Европейския съюз бяха домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. 

В София прожекцията се състоя в  Дом на киното / Dom na kinoto на 7 декември, а филмът бе КВАДРАТЪТ на режисьора Рубен Йостлунд, носител на „Златна Палма“ от Фестивала в Кан и на още десетки филмови отличия от цял свят.

В откриването на събитието участваха еврокомисар Мария Габриел и Камен Балкански, директор на Бюро Творческа Европа – МЕДИА за България, на когото програмата дължи много за успеха си в нашата страна.  

Мария Габриел говори за значението на програма МЕДИА, която подкрепя развитието на европейското кино. Тя уточни, че за програма „Творческа Европа“ на ЕС отговаря нейният колега от Европейската комисия Тибор Наврачич, но в частта й, която се отнася до аудиовизията, е в компетентността на еврокомисаря по цифровата иноконика и цифровото общество. „Новите цифрови технологии безспорно отварят нови възможности пред кинотворците като средство за изразяване… Вярвам, че европейските творци все така имат какво да кажат на света. Стоя зад тях и ще продължавам да ги подкрепям.“ – каза Мария Габриел. Тя подчерта, че един от най-големите символи за успеха на сътрудничеството в ЕС са коопродукциите, обединили не само финансов ресурс, а преди всичко таланти от различни държави членки, и точно такъв филм зрителите ще могат да видят тази вечер – коопродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания. 

Филмът „Квадратът“ е сниман в Гьотеборг, Стокхолм и Берлин. Главният герой Кристиан е куратор в музея за съвременно изкуство X-Royal, който преди това е бил царски дворец. Премахването на голямата статуя в класически стил пред сградата насочва веднага към замисъла на филма да покаже как утвърдената до този момент представа за художествена творба отстъпва място на новото. Фактът, че при непохватния демонтаж статуята се сгромолясва и счупва, е като сигнална лампичка, че новият вид изкуство може буквално да разруши класическото. В „Квадратът“ са представени различни модерни „творби“, например, еднакви купчинки чакъл, разположени симетрично в залата. Самото произведение, дало заглавието на филма, е просто един квадрат върху пода, но авторката влага в него по-особен смисъл – пристъпвайки в очертанията му, посетителят трябва да остави отвън смартфона и портмонето си и да се почувства в пространство, където „всеки споделя еднакви права и задължения“.  Друга ключова тема е за ролята на пиара при пуляризирането на съвременното изкуство. Тенденцията да се привлича вниманието чрез шокиране на публиката понякога обръща на 180 градуса посланието, което авторът е вложил в произведението си. Точно това правят двамата младежи, наети да създадат рекламния видеоклип на творбата „Кадратът“, който в крайна сметка довежда до оставката на Кристиян. Шокиращ ефект търсят и някои нашумели съвременни форми на изкуството като пърформансите – изпълнения на живо. Филмът откровено показва как при тях първоначалният замисъл може напълно да излезе извън контрол – в случая, човекът-маймуна, поканен сред елегантно облечения интелектуален елит, не само стъписва, но се превръща в реална опасност за живота на присъстващите на пърформанса. Сюжетите, свързани с изкуството, вървят пралелно с истории от всекидневието на главния герой, в които се поставят проблеми като отговорността да си родител, безотговорността в любовта, предразсъдъците към емигрантите.

След прожекцията имаше дискусия с публиката с участието на кинокритика Атанас Пунев и Стефан Прохоров, програмен директор на Дома на киното. Зрителските въпроси бяха насочени предимно към темата за експериментите в съвременното изкуство, представена във филма.

Накрая всички зрители получиха подаръци от програма МЕДИА – информационни материали и сувенири.

Европейската нощ на киното със сигурност ще стане традиция като Европейската нощ на музеите, Европейската нощ на литературата, Европейската нощ на учените и др.

На добър час!

Снимки от събитието може да видите и на сайта на Бюро Творческа Европа МЕДИА за България.

Още по темата на сайта ни/

Комисар Мария Габриел открива Европейската нощ на киното в София

Източник: www.evropaworld.eu