Първи фестивал „Чудесата на Индонезия 2017”

Публикувано:
16:02ч / 11.10.2017г
Брой прочитания:
349
Брой коментари:
0

В Националната галерия „Квадрат 500“ и в Царския Дворец за първи път се провежда фестивал на индонезийската култура – „Чудесата на Индонезия 2017“. Посолството на Република Индонезия, в партньорство с българската Национална Галерия, ще запознаят жителите и гостите на столицата с културното и историческо наследство на Индонезия. Oт 6 октомври до 12 ноември в Царския Дворец, посетителите ще могат да се насладят на изящно изкуство и картини от известни индонезийски автори от колекцията на Националната галерия на Индонезия. От 6 октомври до 26 ноември в „Квадрат 500“, публиката ще може да види селекция от старинен и разнообразен ръчно изработен текстил (батик, икат, сонгкат, тенун), бижута и атрефакти.
Официалното откриване на фестивала се състоя на 6 октомври 2017 г. в „Квадрат 500“ с прием, отбелязващ 72-годишнина от независимостта на Индонезия и отпразнуването на 61 години двустранни дипломатически отношения между България и Индонезия. Поканена беше подбрана публика от официални лица, партньори и приятели на посолството в София. Гостите бяха приветствани от посланичката на Индонезия у нас, Н.Пр. Сри Астари Расджид.

По време на откриването на фестивала имаше модно дефиле с традиционен текстил, музика, индонезийска кухня и традиционен танц, представен от гостуващите артисти от групата Саман Гайо.
Първият индонезийски фестивал в България „Чудесата на Индонезия 2017” ще даде възможност за популяризиране на индонезийската култура. Той се провежда паралелно с европейския фестивал на изкуствата „Europalia” в Брюксел, чиито фокус тази година е невероятната Индонезия.

Изложбите се организират благодарение на любезната подкрепа на Националната галерия на Република България, Министерството на образованието и културата на Република Индонезия, Министерството на външните работи и Министерство на туризма на Република Индонезия, Националната галерия на Индонезия, „Къщата на Очарователния текстил“, Министерството на културата на Република България и със съдействието на спонсори, сред които и генералният спонсор на фестивала – Националната банка на Индонезия.
Повече информация можете да откриете на фейсбук страницата на фестивала: @wondersofindonesiabg.

Още снимки от приема при откриването на фестивала може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.
Повече за Индонезия:
Индонезия е 4та по населени държава в света, заемаща огромни територии между Тихия и Индийския океан в югоизточното полукълбо на Земята. С повече от 17 000 острова, Индонезия е най-големият архипелаг, обитаван от над 300 различни етнически групи, със своите характерни култури и над 700 живи езика. Множеството острови на тропическата държава крият виждани и невиждани красоти, а държавата е втората по биоразнообразие в света след Бразилия.
Взeмайки предвид всичко това, Индонезия датира още от древността – повече като културна концепция, обединяваща различни региони и хора, отколкото еднородно цяло. Това е една млада държава, която привлича европееца от столетия насам. Екзотичният вкус на храната, непознатите аромати, наситените цветове, многолюдните улици, шумните пазари, спокойствието на пищните храмове и неизменната усмивка на хората, превръща Индонезия в райско кътче на земята.

Източник: Посолство на Индонезия