Започва XVII Седмица на италианския език по света!

Публикувано:
15:21ч / 12.10.2017г
Брой прочитания:
193
Брой коментари:
0

Както всяка година, Италианският културен институт организира Седмица на италианския език по света. Темата на 17-тото издание ще бъде „Италианският в киното, италианският на киното”. По този повод ще можем да гледаме за първи път в България няколко филма, които са направени по романи. Институтът, съвместно с Фестивал СинеЛибри, ще представи следните филми: „Фортуната“, „Най-добри неприятелки“, „Златната възраст“.

На 15 октомври в 19:00ч. сценаристката на „Най-добри неприятелки“ Дориана Леондеф ще представи своя филм в Дома на киното. На следващия ден, понеделник 16-ти, Дориана Леондеф и Франческа Романа Масаро – автор на сценария на филма „Златната възраст“ – ще вземат участие в кръглата маса „Професия: сценарист“, която ще се проведе в Нова конферентна зала на СУ Св. Климент Охридски. Сценаристките ще издадат, заедно с филолога Дария Карапеткова, някои от тайните на тази професия. Н.пр. Стефано Балди – посланик на Италия в България – ще представи събитието, чийто модератор ще е г-жа Луиджина Педди – директор на Италианския културен институт в София. Филмът на Франческа Масаро ще бъде прожектиран веднага след това в кино Одеон. На 17 октомври от 20:45ч. директорът на института, г-жа Педди, ще представи филма „Фортуната“ на режисьора Серджо Кастелито и сценаристката Маргарет Мацантини. На 19-ти от 18:00ч. в Дома на киното Институтът организира среща с легендарната преводачка Нели Червенушева, на която директорът Луиджина Педди ще поднесе почетна награда като „1-ви Посланик на италианското кино“.  След церемонията ще бъде прожектиран филма „Преводачката на черно-бели филми“ на режисьора Теди Москов.

Седмица на италианския език по света се организира под патронажа на патронажа на Президента на Република Италия.

Повече информация относно програмата можете да откриете на сайта на Института www.iicsofia.esteri.it или във Facebook страницата ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA.

 

Източник: Италиански културен институт