Пъстрите картини на Ривка Узиел в галерия „Сердика“

Публикувано:
14:38ч / 02.09.2015г
Брой прочитания:
1 884
Брой коментари:
0

От 1 до 19 септември в галерия „Сердика“ на обновения Женски пазар ще може да се насладите на пъстроцветните картини на Ребека (Ривка) Узиел. Художничката е родена в Ямбол, но още като дете заминава с родителите си за Израел. И досега обаче перфектно говори български език и при всяка възможност пътува до България, където участва в изложби, пленери и други културни прояви. Българската публика познава нейните картини. На откриването на самостоятелната й изложба вчера дойде и новата посланичка на Израел у нас, която предстои да връчи акредитивните си писма, Н.П. Ирит Лилиан.

Талантливата художничка беше представена от изкуствоведката Ралица Базайтова от Министретството на културата. Първата среща между двете става преди 10 години, когато Ралица е поканена да открие първата самостоятелна изложба на Ривка в софийския Еврейски дом. Изкуствоведката е така запленена от багрите и инвенциите на самобитната авторка, че оттогава не спира да популяризира в България творчеството й.

Ривка Узиел завършва художественото си образование в Израел. Учи в художественото училище Клишер в Тел Авив, в кръжоци по изобразително изкуство в културен дом Смиленски, в Реховот, в музея на Тел Авив – история на изкуството. Днес е член е на Съюза на художниците и скулпторите в Израел, Съюза на художниците в Реховот, Израел и Съюза на дейците на изкуството в Уганда и е културно аташе от името на почетния консул на Уганда в Израел. Ривка прави много самостоятелни и взема участие в общи изолжби в Европа, Америка, Африка. Нейни творби са притежание на редица обществени институции и част от лични колекции по цял свят.

Самостоятелната й изложба в галерия „Сердика“ включвая картини и колажи в толкова различни тоналности, като че ли събира багрите на целия свят. Самата галерия е достатъчно голяма, за да побере немалък брой платна, и в същото време пространството не е с внушителни размери, което позволява да се усети изложбата в нейната цялост. Уредничките на галерия „Сердика“ – Силви Стам и Здравка Брайкова-Николова, две чаровни артистични дами, имат амбицията да превърнат това място в привлекателен център за творци от всички изкуства.

За предимството галерията да се намира в обновения Женски пазар говори при откриването на изложбата на Ривка Узиел и новата посланичка на Израел у нас, Н.П. Ирит Лилиан. Според нея, попадайки сред пъстротата на пазара, хората охотно ще отворят очите си и за изкуството, което им представя галерия „Сердика“.

Самата художничка е във възторг от възможността да покаже своя нова самостоятелна изложба в България. „Всяка изложба за мен е като очакването да родя дете: не знам какво точно ще бъде, когато се роди – кога по-хубаво, кога не толкова, но си го обичам, защото е мое!“ В живота Ривка е родила 4 деца, има и 12 внуци. Много се гордее с тях и това е едно от нещата, които съобщава за себе си, още когато се запознавате с нея. Първото й изречение обаче обикновено е: „Аз съм от Ямбол!“ Така ни се представи и когато я срещнахме в средата на август на фестивала „София диша“ и Ралица Базайтова ни покани на изложбата й, която предстоеше да се открие на 1 септември.

Изложбата вече е открита. Част от картините бяха изкупени още първия ден. Ривка не крие, че ще й бъде приятно тези нейни творби да останат тук и е направила жеста да им сложи цени, приемливи за българския джоб – между 50 и 200 лв., по-скъпите са по 400 или 600. За художник от такава величина подобни цени са наистина символични.

Ривка Узиел скоро ще отпътува от България, но има нещо, което е сигурно – че ще се върне отново тук. И винаги ще се връща – със свежестта на палитрата си и на вечно младия си дух!

 Повече снимки от изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Още по темата в сайта ни:

„София диша“… чрез творчеството

 

Източник: www.evropaworld.eu