Подарете концерт за 8 март!

Публикувано:
08:28ч / 08.03.2018г
Брой прочитания:
155
Брой коментари:
0

Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на зала „България“ на 8 март: Беатриче Венеци, Лили Богданова, Клара Шуман и Чайковски. Програмата представя две от  най-прочувствените произведения на световната класика – Концерт за пиано и оркестър в ла минор на Клара Шуман и Четвърта симфония на Чайковски.

За първи път на пулта пред Софийската филхармония ще застане италианката Беатриче Венеци. Най-младата жена-диригент на Италия е родена в града на Пучини – Лука.  Завършва Консерваторията в Сиена с пиано и дирижиране в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано с пълно отличие. Скоро след това става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Симфоничния си дебют като диригент прави през 2012 г. Истинска звезда в родна Италия, Беатриче Венеци вярва в бъдещето на класическата музика, обича да експериментира и да провокира вниманието на публиката, отворена е към иновациите в изкуството и към съвременната музика. Днес Беатриче Венеци е главен диригент на Младежкия оркестър „Скарлати“ в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

лили_богданова_Easy-Resize.comЛили Богданова (на снимката вляво) завършва Националното музикално училище „Л. Пипков“ в класа на Емилия Канева, след което продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ при проф. д-р Борислава Танева. През 2015/16 г. учи в музикалния институт „В. Белини“, Катания, Италия с преподавател Даниеле Петралия. Понастоящем Лили е студентка в една от най- престижните музикални академии в света – Висшето училище по музика „Ханс Айслер“ в Берлин, в класа на проф. Елдар Неболсин. Носител е на наградата на Алегро Виваче,  „Млад музикант на 2014 година“, както и на още многобройни призове от международни конкурси в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия и др. През 2014 г. издава първия си компакт-диск “ Момичето с ленените коси“. Концертира като солов и камерен музикант, както и като солистка на оркестри в Европа, Америка и Азия.

Клара Шуман е една от малкото жени-композитори със значими произведения. Звезда на своето време и съпруга на Робърт Шуман. Клара композира Концерта за пиано и оркестър в ла минор едва 15-годишна. По-късно губи увереността си като композитор и се фокусира върху кариерата си на пианист. Свири на сцена близо 60 години. Близка приятелка с Брамс, тя популяризира музиката му сред широката публика.

Единственото спасение от душевната мъка е работата.“  пише Чайковски в писмо до своя близка по повод работата си над своите произведения. Четвъртата му симфония е първата в историята на руската музика симфония, съпоставима с произведенията на Бетовен и идеята на неговата Пета симфония – „от мрак към светлина.” И въпреки че премиерата ѝ в Москва през 1878 г под диригентството на Николай Рубинщайн не е особено успешна, следващите изпълнения превръщат симфонията в безапелационен фаворит на меломаните в цяла Европа.

В концерта, посветен на деня на жената, Софийската филхармония е подготвила комплимент за всички дами в зала.

Билети можете да закупите на касата на зала „България“ и онлайн в партньорските мрежи на ивентим, ипей и тикетсбг.

Източник: Софийска филхармония