Художникът-фотограф Васил Тодев кани на „Чай в пустинята“

Публикувано:
07:53ч / 08.03.2018г
Брой прочитания:
792
Брой коментари:
0

Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко за България и Македония, откри на 6 март 2018 г. изложбата на художникът-фотограф Васил Тодев „Чай в пустинята“ във “Фотосинтезис” (бул. „Васил Левски“ 57, 1000 Център, София) – място за фотография, хора и идеи.“ Експозицията се състои от снимки, които авторът е направил по време на няколко свои пътувания в южната част на Мароко. Представените кадри са от Маракеш, Есауира, планините на Анти Атлас, Сахара и Атлантическото крайбрежие на Мароко. Изложбата е организирана под егидата на посолство на Кралство Мароко у нас. На откриването присъстваха много посланици, дипломати, приятели на Мароко. За тях посолството организира чаена церемония с марокански сладки, представляваща традиционен за страната жест на гостоприемство.

Изложбата е с вход свободен и ще продължи до 26.03.2018 г. Повече информация за нея присъстващите научиха от приветственото слово на Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, което беше любезно предоставено за сайта ни от посолството на Кралство Мароко у нас:

„Ваши Превъзходителства, скъпи гости, приятели, дами и господа,

От името на мароканското посолство в София благодаря на всички партньори на тази изложба за тяхната инициатива, която ние високо ценим, защото допринася за разпространението на богатството на мароканската култура в този красив град София, където изобилстват идеи, художествени и културни проекти във всички сектори.

Специално съм благодарна на г-н Васил Тодев, с когото Посолството на Кралство Мароко в Република България организира фотоизложба, наречена „Чай в пустинята“.

Художник фотографа г-н Васил Тодев е планински водач от 2001 г. насам. Той е и основател и председател на сдружение „Байкария“ от 2004 г. Оттогава той е участвал в 15 проекта за опазване на природата и развитието на туризмът в Родопите.

Той пътува по света от 2000 година насам. Посетил е пеша, а също и с колело много страни като Мароко, Йордания, Кения, Танзания, Турция, Гърция, Италия, Португалия, Киргизстан, Грузия, Словакия и САЩ.

Интересът му към Мароко започна през 2009 г., когато за пръв път посещава Кралството при пътуване с велосипед. Очарован от страната, нейната природа и хората, той се е връщал в Мароко четири пъти, по врема на частни и организирани пътувания. Досега е посетил южната част на Мароко, включително Атласките планини, пустинята Сахара, брега на Атлантическия океан и историческите градове Маракеш, Есауира, Загора, Казабланка и Рабат.

Тази година той планира още едно пътуване до Мароко, тъй като би искал да сподели своята страст и впечатления с приятелите си и последователите си от организацията „The Bike Area Association“.

Тази фотоизложба е чудесна възможност за споделяне на впечатления от Мароко на един артист и за представияне на страната на българската и дипломатическата публика.

Днешната изложба разкрива част от снимките, които фотографът реализира по време на своите различни туристически и приключенски пътешествиа в Мароко, които представляват пейзажи от Атласките планини, пустинята Сахара, брега на Атлантическия океан и някои от известните градове като Маракеш, Есауира, Загора, Казабланка и Рабат.

Тази изложба, която ще продължи до края на март 2018 г., представя чрез тези красиви снимки  една африканска и арабска страна, изпълнена с жизненост, сила и надежда. Художествените фотографии отразяват и приятелските чувства  на българския към мароканския народ.

Затова бих искала да използвам тази възможност, за да изразя дълбоката си благодарност към вас

г-н Васил Тодев за Вашия интерес към моята страна, Кралство Мароко, която очарова от векове пътуващи от целия свят.

Бих искала също така да изкажа искрената си благодарност на г-н Петрос Алексиадис, собственик на Фотосинтезиз, който винаги подкрепя инициативи, свързани с фотография и изкуство.

Благодаря също на г-жа Надежда Павлова, куратор на галерията за нейната помощ при избора на снимките за изложбата и за организирането на всичко в кафе-галерията на арт център „Фотосинтезис“.

Благодаря и на г-жа Елена Масларова, която отговаря за снимките и за дизайна на плакатите и картичките на изложбата.

И накрая, от името на мароканското посолство и на нашите партньори, позволете ми да приветствам топло и искрено всички вас присъстващи на откриването на изложбата, която отбелязва 74-годишнината от представянето на Манифеста за независимост на 11 януари 1944 г. , който мароканците празнуват всяка година.

Този празник символизира и триумфа на волята на Трона и мароканския народ в националната борба за свобода, независимост и единство.

След като разгледате тези красиви снимки, художник фотографът г-н Васил Тодев, нашите партньори от Арт център „Фотосинтезис“, екипът на посолството и аз ви каним да вкусите и да се насладите на мароканския чай с мента, както и на традиционните марокански сладки.“

Повече снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Посолство на Кралство Мароко в България и www.evropaworld.eu