Поетична вечер в посолството на Индия

Публикувано:
11:54ч / 27.11.2022г
Брой прочитания:
333
Брой коментари:
0

Литературна вечер, на която звучаха стихове на хинди, български и английски, се състоя в посолството на Индия на 24 ноември. Организатор на събитието беше г-жа Барбара Яворска-Рана, съпруга на посланика на Индия у нас Н. Пр. Санджай Рана. Присъстваха членове на българо-индийската женска асоциация към посолството (BIWA). Сред гостите беше и Нирадж Кумар, зам.-председател на българо-индийски технологичен форум „Махатма Ганди“.

В приветствието си при откриване на събитието г-жа Барбара Яворска-Рана, която влезе и в ролята на водеща, поясни, че поредната месечна среща на BIWA ще премине под знака на поетичното творчество.

Тя се беше погрижила преводът на стиховете на английски да се появява на екран зад катедрата, докато всяка от шестте участнички в литературната вечер чете стихотворението си на своя роден език. На моменти г-жа Яворска-Рана лично четеte преводите на английски.

Първа свои миниатюри на хинди и в превод на български представи д-р Мона Каушик, фолклорист, културолог, писател и преподавател, председател на фондация Девам – индийско-българско общество за изкуство и култура.

Последваха стиховете на Раджшри Синха, в които преобладаваше темата за любовта, и на Саба Куамар – за майчинството и детството.

Творби от първата си стихосбирка „Вибрации“ чете Виделина Гандева, експерт в културата и туризма, актриса и общественик. Авторката определя книгата си като лирикотерапия. С артистката и танцьорка Катя Тошева представиха пърформанс: танц на фона на поезия!

Бяха прочетени стихотворения от Мария-Марчела Колева, която не присъстваше лично на събитието,

Гергина Дворецка (вдясно), председател на фондация „Европа и светът“ и главен редактор на сайта evropaworld.eu, също беше сред участниците в поетичната вечер. Тя прочете свои стихове на български и английски в превод на Владимир Дворецки. (Автор на снимките вдясно и вляво е Евгения Белчева)

Накрая г-жа Барбара Яворска-Рана връчи на всяка от участничките в четенето по една саксия с пъстри есенни цветя.

В края на литературната вечер присъстващите имаха възможност за неформални разговори на чаша чай Масала и индийски специалитети с екзотични подправки.

Още снимки от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu