Посланията на европейските лидери към българското председателство на ЕС

Публикувано:
11:41ч / 12.01.2018г
Брой прочитания:
293
Брой коментари:
0

Официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз стана с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ на 11 януари 2018 г. В него участваха председателите на най-важните институции на ЕС: Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската комисия, а от българска страна – президентът на България Румен Радев, председателят на Народното събране Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на българското председателство Лиляна Павлова.

IMG_8393 - CopyВ началото на церемонията прозвуча националният химн на България, а след официалните изказвания – химнът на Европа. И двата химна бяха изпълнени от Детския радиохор на БНР с диригент Венеция Караманова.

Последва концерт с музикални и танцови изпълнения, в който участваха Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласния“, ансамбъл „Българе“, инструментална формация „Булгара“, Стоян Янкулов-Стунджи и др.

Православни песнопения, фолклорни и съвременни български ритми въодушевиха присъстващите в залата и многобройните зрители, наблюдаващи церемонията на телевизионните екрани или в Интернет.

Какви послания отправиха при откриването лидерите на основните европейски институции:

Слово на Антонио Таяни, председател на Европейския парламент

IMG_8402„Съединението прави силата”.

Националният девиз на България, избран и за мото на първото българско председателство на Съвета, обобщава в 3 прости думи нашето общо начинание за идните шест месеца: Заедно трябва да се изправим срещу предизвикателствата и да подготвим Европа за бъдещето. Заедно трябва да продължим да намираме начини да направим нашия Съюз по-добър, по-ефективен, по-демократичен и по-близък до нашите граждани, особено до младите поколения.

Трябва да се вслушваме внимателно в техните опасения и очаквания.

Преди два месеца имах привилегията да участвам, заедно с лидери на политически групи от Европейския парламент, в дискусия със студенти от Софийския университет.

Бях впечатлен от многото талантливи, амбициозни и ентусиазирани про-европейски настроени млади българи, които взеха думата. Те имат високи очаквания от Европа и разчитат на нас за конкретни отговори.

Основното им опасение беше за по-добри възможности за реализация на пазара на труда. Ако искаме да създадем работни места за тях, трябва да привлечем повече инвестиции, особено в областите на дигиталните технологии, креативните индустрии и туризма.

Приветствам намерението Ви да се съсредоточите върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и иновациите.

Българските студенти ни помолиха и да намерим решение на миграционната криза. Те са убедени, че единствено европейски решения биха могли да възпрат неуправляемите потоци от мигранти. И са съвсем прави – нека не ги разочароваме.

Всички сме съгласни относно нуждата за адаптиране на Общата европейска система за убежище към настоящите предизвикателства, но това трябва да се направи в духа на истинска европейска солидарност.

Съвместно с българското председателство, от нас се очаква да превърнем това съгласие в конкретни действия – 2018 година ще бъде от съществено значение в това отношение.

Европейският парламент е готов да укаже пълна подкрепа на председателството. Можете да разчитате на нас като на силен, отдаден и надежден партньор по време на председателството си: „Съединението прави силата“.

От името на Европейския парламент пожелавам на българското председателство и на Европа успех през идните шест месеца.

Слово на Доналд Туск, председател на Европейския съвет (произнесено на български език)

IMG_8399 „Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти.“

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. „При всеки поглед нови, по-нови красоти“ –  тази мисъл ме съпътства днес като Председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите.

Слово на Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

IMG_8401Добър вечер! (произнесено на български език)

За мен е изключително удоволствие да бъда тук във великолепния Народен театър за откриването на първото българско председателство. Всички очаквахме този момент: уверен съм, че българите си спомнят часовниците навсякъде из София, отброяващи дните до приемането на страната в ЕС.

Преди единадесет години – през 2007 година – България се присъедини към европейското семейство. Но процесът започна много преди това. Аз лично се чувствам малка част от забележителния европейски път на България от момента, в който подписах Договора за присъединяване през април 2005 година, когато бях министър-председател на Люксембург и бяхме Председатели на ЕС.

Спомням си и друг момент от онзи ден: В Люксембургското абатство чух за първи път космическата „Мистерия на българските гласове“. Те буквално пропътуваха в космоса с поставянето на запис на тези неповторими гласове в космическата сонда US Voyager през 1977 година. Това само по себе си е невероятно постижение. Въпреки това, не знам дали е имало някой в космоса, който да ги чуе! А сега, имате потенциална аудитория от 500 милиона души. В това отношение, българският глас ще бъде чут ясно и отчетливо в Европа – тази вечер и през идните шест месеца.

България е страна, към която храня чувство на специална привързаност – към нейния народ, нейната култура, към шопската салата и луканката.

Вашето Председателство се случва в критичен момент, когато Европейският Съюз трябва да доведе до успешен край много на брой инициативи за гражданите ни и да очертае бъдещето на Съюза.

Всички официални изказвания по време на официалното откриване може да видите на сайта на българското председателство.

Източник: eu2018bg.bg