Посолството на Германия организира образователна борса

Публикувано:
10:02ч / 26.04.2015г
Брой прочитания:
590
Брой коментари:
0

„Независимо, какви са плановете Ви за бъдещето, немският език открива хоризонти“ – под това мото премина тазгодишното издание на образователната борса, организирана за трети път от посолството на Германия у нас. На 25 април в две големи палатки в пространството пред главния вход на НДК бяха представени над 30 образователни институции, сред които детски градини, училища, университети, фондации и фирми. Посетителите можеха да получат безплатни консултации за възможностите да изучават немски език, за училищно и университетско образование, стипендии, образователен обмен, научна или професионална кариера, свързани с Германия.

Много възможности за хора от различни възрасти предлага Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” (БГЦПО), което обхваща петте такива центъра в Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Царево и Смолян. По проекта „Професионално обучение за всички – шанс за успешен преход към заетост” се предлагат обучения за придобиване на степен на професионална квалификация, на ключови компетентности в дадена професия, професионално ориентиране и др.

Екипът на фондация „Европа и светът” разговаря с представители на Държавното предприятие БГЦПО и скоро в сайта ни www.evropaworld.eu ще прочетете повече информация за дейността му в подкрепа на професионалното развитие.

По време на образователната борса се срещнахме и с Емма Ирис Виснер, национален директор на сдружение „Младеж за разбирателство”, което се занимава с ученически обмен на младежи между 15 и 18 г. Г-жа Виснер е германка, която перфектно говори български и се е посветила на една благородна мисия: Сдружението, което ръководи в България, осигурява възможността в продължение на една учебна година български ученици да учат в Германия или ученици от чужбина да живеят в България в приемно семейство и да посещават българско училище. После всеки си тръгва не само с познания за страната, в която е бил, но вече може да говори нейния език.

Привлекателна възможност за бакалаври от различни специалности ни представи Велемира Неделчева, бивша стипендиантка на международната стипендия на парламента в Германия, Бундестага. Това е програма, която дава възможност на млади хора да проведат петмесечен стаж в парламента на Германия и да работят в екипа на германски депутат. В програмата всяка година участват младежи от над 40 държави от Европа, Азия, САЩ. Стипендията покрива всички разноски – пътни, нощувки, джобни и т.н.

Скоро ще може да прочетете на сайта ни интервюта с някои от участниците в образователната борса, организирана от посолството на Германия. Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондацията ни „Европа и светът” във Фейсбук.

Днес посолството има и друга проява отново на същото място пред НДК – Форум на доброволчеството. В него ще участват десетки организации от цялата страна. Ще има открити тренировки на кучета водачи за слепи хора, безплатни консултации на ветеринари доброволци, а към тях ще се включат звезди от българската културна сцена с осиновените от тях домашни любимци.

Ако сте в София, може да посетите събитието, което продължава до 17 ч.!

Източник: www.sofia.diplo.de и www.evropaworld.eu