Брюксел игра българско хоро

Публикувано:
05:36ч / 26.04.2015г
Брой прочитания:
803
Брой коментари:
0

На 25 април, точно 10 години след като беше подписан договорът за присъединяване на страната ни към ЕС, на площад „Гранд плас“ в Брюксел се изви българско хоро. То се организира за трета поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк!

По традиция хорото повеждат солистите на прочут български ансамбъл за народни танци. През тази година това беше фолклорен ансамбъл „Ботевград“, който се включи във фестивала Balkan Trafiк!. За да привлекат публика и участници в Голямото хоро, изпълнителите от България изиграха няколко танца от различни етнографски области на страната под съпровод на характерни български народни инструменти – кавал и гайда, гадулка, тъпан, акордеон.

Целта на голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Желанието на организаторите е да заразят с магията на нашенските танци колкото се може повече минувачи, у които да се затвърди положителна представа за родината ни.  През тази година на Голямото българско хоро се хвана и друг представител на Европейската комисия – словенката Виолета Булц, чийто ресор е тронспортът.

Освен фолклорен ансамбъл „Ботевград“, на българското хоро в Брюксел бяха поканени и любителски танцови групи от Белгия, Холандия, Люксембург, Германия, както и танцови трупи от други балкански държави – Албания и Турция.

Фестивалът Balkan Traffiк! се провежда за девета поредна година. В тазгодишното му издание голямата звезда на събитието е сръбската легенда Горан Брегович. Специално за фестивала от България пристигна и етно фюжън групата „Оратница“.

Голямото хоро се организира със съдействието на Министерство на културата на България и с подкрепата на белгийските власти.

Източник: Представителство на Европейската комисия в България