Предколедно тържество с „Хроники на Вазовия род“

Публикувано:
16:51ч / 20.12.2021г
Брой прочитания:
345
Брой коментари:
0

На вълнуващо предколедно тържество в Дом на културата „Красно село“ беше представена книгата на Катя Зографова „Хроники на Вазовия род“. Събраха се потомци на Вазов, но и на Вапцаров, защото авторката е главен уредник на къщата музей „Никола Вапцаров“ в София. Имаше и представители на рода Зографови. Присъстваха гости от ранга на световноизвестния цигулар Йосиф Радионов.

Освен книгата за Вазовия род присъстващите имаха възможност да се запознаят и с две други книги на литературната историчка и писателка Катя Зографова: „Знаменити, забравени, забранени“ – уникален сборник за най-големите творци в българската литература – и „Играещата със стихиите“ за живота на Елисавета Багряна.

Още преди началото на събитието авторката започна да раздава автографи на книгата си за Вазовия род.

Лора Горева

Първият от тях беше за Лора Горева, четвъртокласничка от 19 СУ „Елин Пелин“, която минути по-късно изуми всички присъстващи с изпълнението си на стихотворението „Език свещен“ на Иван Вазов – едно малко дете, което с удивителна за възрастта си мъдрост е вникнало във Вазовото слово и го представи на публиката с умението на зряла актриса.

Програмата, предшестваща представянето на самата книга, беше открита с встъпителни думи на Елена Зографова и Лилия Николова от Народно читалище „Бели брези“, което заедно с район „Красно село“ на Столичната община бяха съорганизатори на проявата. Прозвучаха Вазови творби, прочетени от актьора Янко Лозанов, както и изпълнения на Мъжки камерен вокален ансамбъл „Вокс Орфикус“ с ръководител Жорж Йорданов, сродник на Вазов.

Елена Алекова
Гергина Дворецка

За „Хроники на Вазовия род“ проникновено говори поетесата Елена Алекова. В аналитичното си и същевременно много поетично слово тя изтъкна не само огромния по обем документален материал, от който авторката е трябвало да подбере най-важното, но и отличната композиция на книгата, както и великолепния стил на авторката.

Журналистката и писателка Гергина Дворецка също сподели впечатленията си от този богат на информация и, както винаги, майсторски написан от Катя Зографова изследователски труд, който се чете като художествена проза. Предстои тези впечатления от „Хроники на Вазовия род“ да бъдат публикувани в сайта ни.

Кметът на район „Красно село“ г-жа Росина Станиславова подари на писателката красив букет и предизвика овациите на публиката за идеята си да подари книги с автограф от Зографова на всички държавни и частни училища в общината.

Катя Зографова

В края на тържеството Катя Зографова развълнувано благодари на организаторите и на всички присъстващи. Тя определи събитието като „синергия между духа на Вазови и духа на Коледа“.

Домакините от Дом на културата „Красно село“ се бяха погрижили коледният дух да присъства осезаемо на тържеството. В преддверието пред залата, където се състоя представянето на „Хроники на Вазовия род“, беше организиран коледен базар под мотото „Деца помагат на деца“.

В публикацията са използвани снимки на фондация „Европа и светът“, както и от личния архив на Катя Зографова и Дом на културата „Красно село“ – Столична община.

Източник: www.evropaworld.eu