Предстои петото издание на „Франкофоли“ в Благоевград

Публикувано:
12:38ч / 19.06.2019г
Брой прочитания:
601
Брой коментари:
0

На 18 юни 2019 г. в зала „Славейков” на Френския институт в България се проведе пресконференция и френска закуска по повод предстоящото пето издание на фестивала на франкофонската песен „Франкофоли“ в Благоевград. Той ще се проведе на 21 и 22 юни и в концертите ще се включат звезди от световната музикална сцена.

По време на пресконференцията приветствия поднесоха Жил Курежлонг, първи съветник в посолството на Франция, Фабиен Флори, директор на Френския институт в България, представители на министерствата на културата и на туризма, както и на спонсорите на събитието. Елиянка Михайлова, директор “Сценични изкуства и художествено образование” към Министерстото на културата, Георги Алипиев – държавен експерт в дирекция “Международно сътрудничество и инвестиции в туризма” в Министерство на туризма, както и представители спонсорите Виваком и ОББ.

Христина Шопова, заместник-кмет на община Благоевград, разказа за предисторията и подготовката на  „Франкофоли“ и обяви, че освен всички удобства, с които гостите на събитието ще разполагат, за първи път на територията на фестивала ще бъде обособено място за туристически палатки. То ще се намира над езерото в парк „Бачиново”, ще е разположено на площ около 2 дка и ще бъде напълно безплатно за хората, избрали този начин да съпреживеят фестивала. Помислено е и за сигурността им, тъй като в самия парк охраната е денонощна.

Пресконференцията във Франския институт завърши със специален поздрав към организаторите, присъстващите медии и гости от г-н Жерар Пон – Директор на Francofolies de la Rochelle, Франция. Той сподели: „Фестивалите Франкофоли по света са едно голямо семейство и аз съм изключително щастлив, че Благоевград е част от него, празнувайки вече петото си издание тази година. Програмата е на световно ниво, организацията на събитието – също. Очакват ви страхотни моменти с любими звезди.

Петото издание на събитието ще бъде в градския парк “Македония”, а входът за всички жители и гости на града – свободен. Музикалната програма е изключително силна, като в нея се открояват добре познати звезди от световната музикална сцена. Американската изпълнителка LP с италиански корени ще бъде хедлайнер на 21 юни, в първия ден на фестивала. Преди нея излиза хитовия молдовски изпълнител Dan Balan, както и френската електро-суинг банда Caravan Palace.

На следващия ден на сцената на Франкофоли първи ще излезе Никола Груев – Котарашки и неговата група. По-късно той ще отстъпи място на едни от най-известните румънски артисти Mоранди, чиито хитове са познати в целия свят. Акцент на втората вечер, 22 юни, ще бъде френският поп изпълнител Кенджи Жирак, който доби световна популярност с хита си „Andalouse=.

Сцената за фестивала „Франкофоли“, на която ще се изявят всички музиканти, е с площ 300 кв. м. На и около сцената ще бъдат поставени около 300 ефектни осветителни тела, ще има и над 250 кв.м. LED стени, на които ще се излъчват изявите в реално време. Със своята мощ, качеството на озвучаването попада в ТОП 3 на системите от световно ниво, а всеки един от участниците пристига с най-актуалните си декори, което гарантира допълнителен ефект.

Площта на парк „Македония” е 62 дка, което позволява да се съберат десетки хиляди хора, като на място е осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

Мерките за сигурност в парка са изключително сериозни, няма да се допуска влизането с бутилки, твърди и остри предмети, а лицата под 18 години ще влизат след попълнена декларация от техните родители/настойници.

За фестивалното настроение ще  допринесат и шатрите, на които ще се предлагат храни и напитки.

Още снимки от пресконференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: „Франкофоли“