Международният ден на йога в България, 2019

Публикувано:
10:01ч / 18.06.2019г
Брой прочитания:
618
Брой коментари:
0

Международният ден на йога се отбелязва по света от 2015 г. насам на 21 юни. Датата беше предложена от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди и одобрена с резолюция на Общото събрание на ООН. България винаги се включва в празнуването на този ден като през 2019 г. това ще стане в 43 населени места в България между 15 и 23 юни.

Международният ден на йога се организира у нас от посолството на Индия у нас под патронажа на посланика на страната, Н. Пр. г-жа Пуджа Капур, в сътрудничество и с прякото участие на редица правителствени и неправителствени организации: Българска Федерация по Йога – БФЙ, Индологическа фондация „Изток-Запад“, асоциация “Индия” Association „India“, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да жевееш” – България, @фондация “Девъм”, и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Основното събитие се проведе в София на 16 юни в Националния дворец на културата и продължи през целия ден. Приветствие при откриването произнесе Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. Присъстваха представители на дипломатическия корпус, интелектуалци, знаменитости, представители на йога общностите и любознателни граждани.

В програмата бяха включени конференция по йога, лекции по аюрведа, йога практики за деца, юноши, бременни и възрастни. На щандовете във фоайето пред зала 3 на НДК можеха да се купят натурални продукти от Индия, книги за йога и индийската култура, вегетариански храни.

Международният ден на йога, който беше отбелязан на 16 юни 2019 в НДК, София, завърши с представление на индийска класическа танцова драма катхакали в съпровод на класически музиканти, които дойдоха от Индия специално заради събитието. Беше представена част от древноиндийския епос „Махабхарата“. Особеното в играта на актьорите е акцентът върху изражението на очите и жестовете. Изпълнителите танцуваха боси и понякога удивляваха публиката с изразителните движения с пръстите на краката. В края на спектакъла Н.Пр. г-жа Пуджа Капур, посланик на Индия у нас, поздрави сърдечно изпълнителите. Към нея на сцената се присъединита и организаторите, както и присъстващите посланици.

Повече снимки от събитието в София може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук тук и тук

 

Източник: www.evropaworld.eu