Предстои третата Седмица на италианската кухня

Публикувано:
11:47ч / 18.11.2018г
Брой прочитания:
376
Брой коментари:
0

На 14 ноември в резиденцията на Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Италия у нас, беше представена програмата на третата Седмица на италианската кухня по света. Тя ще се проведе от 19 до 25 ноември и ще включва серия от събития в специална атмосфера с дегустации на типични продукти, работни семинари и още много други прояви, посветени на Средиземноморската диета, на опазването и оценяването на продукти със защитено и контролирано наименование на произход.

Седмицата на италианската кухня по света възниква с цел да лансира в международен план кулинарните и еногастрономически традиции, отличителен знак на италианската идентичност и култура. В България инициативата е организирана от Посолството на Италия, Италианския културен институт в София, от Агенция ИЧЕ, Италианската търговска камара в България и Конфиндустрия България.

Във встъпителните си думи пред журналистите Н.Пр. Стефано Балди подчерта колко разнообразна е гастрономията в неговата страна – всеки регион си има специфична кухня. В наши дни обаче вече е важно всяко събитие да създава емоции. Не е достатъчно само да се опитат италианските специалитети. Освен яденето трябва да има и нещо друго, затова гастрономията се съчетава и с културни прояви. Той отбеляза организираната от посолството на Италия изложба „Cara Italia, alfin ti miro“ (Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам) по повод 150-ата годишнита от кончината на именития оперен композитор и любител на италианската кухня Джоакино Росини. Изложбата ще бъде открита на 19 ноември т.г. от 18.00 ч. в Софийска опера и балет, ул. „Врабча“ 1, и в нея ще бъдат показани скици и рисунки на модели на облекла, костюми и видео материали от опери на Росини по сценография на Римската опера. Известно е, че композиторът е бил голям гастроном и в много от оперите му присъстват и кулинарни детайли. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 6 декември.

DSC00013Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София (на снимката вляво), се спря на събитията, организирани от Института. Едното от тях е посветено на емблематичната италианска пица – уъркшоп и дегустация на пица по рецепта на италианския пицар Фабио, с предястие от италиански колбаси и хубаво вино, в една модерна и приветлива атмосфера на 21 ноември 2018, 19.30 ч. в Кулинарна Академия HRC, бул. „Цар Борис III“ 59.

На същото място на 22 ноември от 20.30 ч. Институтът и Италианската кулинарна академия организират кулинарен уъркшоп – между традиция и иновация – с дегустация на приготвените блюда, докато лекторът на Академията, Роберто Дал Сено ще акцентира върху главните характеристики на средиземноморската кухня.

На 23 ноември 2018, 19.00 ч., гр. София в хотел Арена ди Сердика, ул. Будапеща 2-4 под надслов „История и вкус“  подправките между Изтока и Запада ще са главните действащи лица в специално меню, подготвено и разказано от фриулианския готвач Еудженио. Ще можете да го опитате в елегантната и приветлива обстановка на „Ла Тераца ди Сердика“.

DSC00019Г-жа Алесандра Капобианко, директор на софийския офис на ИЧЕ – Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина (на снимката вдясно), отбеляза, че българите много харесват италианските продукти. Доказателство за това е, че износът им за България се е увеличил през последната година с 2,5%. Тя припомни, че съвсем наскоро в 17-то издание на международното изложение Интерфуд & Дринк в София (7-10 ноември 2018 г.) участваха  17 италиански фирми от областите Базиликата, Калабрия, Кампания, Пулия и Сицилия. По този повод на 8 ноември в Зала „Средец“ на София Хотел Балкан (Шератон) имаше италианска гала вечеря се състоя, за която ястията приготви звездният шеф Катерина Чераудо от Калабрия.

По време на третата Седмица на италианската кухня ИЧЕ-Агенция ще организира на 24 ноември от 17.00 ч. в магазин „Navigare“, Парадайс Център, бул. Черни връх, 100, 1 етаж, „Вино и мода“ – дегустация на италиански вина, предоставена от вносителя „Кино§Вино“ (www.facebook.com/kinoivino.bg). Ще бъдат представени марки: – бяло вино EDDA, Chardonay, изба SAN MARZANO, Пулия – червено вино CORVE‘, Корвина, изба TINAZZI, Венето – червено вино TALO‘, Примитиво ди Мандурия, изба SAN MARZANO, Пулия.

DSC00024 - CopyГ-жа Теодора Иванова, ръководител на Италианска търговска камара в България (на снимката вляво), сподели, че от 2010 г. Италианските търговски камари дават сертификати „Марка за италианско гостоприемсство“. От 19-25 ноември 2018 г. Италианските ресторанти, сертифицирани с тази марка, ще поднесат в менюто си паста с песто – най-известното и типично за област Лигурия ястие от средиземноморската диета. От всяка порция ще бъдат дарени 2 евро за Генуа във връзка със спешната нужда от жилища, възникнала при срутването на моста „Моранди“ на 14 август т.г.

Друг тематичен акцент, избран от  Италианска търговска камара в България за тазгодишното издание на Седмицата на италианската кухня, е аперитивът. На 22 ноември 2018 от 17.30 ч. до 19.30 ч. в Social Café Bar & Kitchen, бул. „Витоша“ 16  ще се състои официално лансиране на италианския аперитив – основният елемент при събирането на едно място на любителите на живота по италиански. „Social Cafe Bar & Kitchen“, един от сертифицираните тази година ресторанти с „Марка за италианско гостоприемствоиталианските ресторанти по света“, ще бъде място на първата среща с италианската традиция – сприцът, един от най-често поствяните в инстаграм коктейли според Международната асоциация на барманите.

DSC00029 - CopyМного са събитията, организирани от Конфиндустрия България.  За някои от тях разказа нейният директор, г-жа Мила Ненова (на снимката вдясно).  От 19-25 ноември 2018, от 9.00 до 11.00 ч.  магазин Italiashop, бул. Витоша 49 софиянци ще бъдат приятно изненадани с „Добро утро по италиански“ – подарък кафе със закуска за клиентите на магазин Italiashop.

На 21 ноември 2018 от 19.30 ч. в Кулинарна Академия HRC, бул. Цар Борис III 59 ще има вечеря посветена на балсамовия оцет, с продукти на фирма Fondo Montebello, в Кулинарна Академия HRC. Вечерята ще бъде съпроводена от романтични арии и канцонети от италиански композитори в изпълнение на солистите от Sofia Opera Performing Seminars.

В много софийски ресторанти Конфиндустрия България организира преставяне на италиански вина и хранителни продукти, осигурени от различни фирми от Италия.

DSC00012Накрая Н.Пр. Стефано Балди обобщи, че който е опитал веднъж италианските продукти, ще ги опита отново. Той се възползва от случая, за да покаже на журналистите изданието „Културен живот в резиденцията. Опитът на посолството на Италия в София“, което излиза под неговото лично редакторство. В това издание са представени по-важните културни събития, проведени в резиденцията и доказващи, че тя може да се превърне в знаково място за културни прояви. За читателите ще представлява определен интерес и историята на сградата, в която се помещава резиденцията. Добавени са исторически фотографии и изображения.

Пълната програма на третата Седмица на италианската кухня у нас може да видите на страницата на посолството на Италия в София.

Достъпът до проявите е предимно по заявка и срещу заплащане, а за някои от тя – с покани.

 

 

Източник: Посолство на Италия и www.evropaworld.eu