Белгийската писателка Изабел Уери в България

Публикувано:
06:36ч / 17.04.2015г
Брой прочитания:
486
Брой коментари:
0

На 16 април в Чешкия център в София белгийската писателка Изабел Уери се срещна с българските си читатели. Романът й „Мерилин обезкостена“ е носител на наградата на ЕС за литература и се появява на български език благодарение на издателство „Персей“. Изабел Уери е и актриса и певица, но писането я омагьосва не по-малко от сцената. Тя обича да експериментира с езика, да търси многозначността на думите, да бяга от правилата на пунктоацията. Стилът й е странен и провокативен – предупреди още в самото начало при представянето на романа издателят Пламен Тотев. Трудностите при превеждането му на български сподели и преводачът Румен Руменов, като същевременно изказа и дълбокото си лично удовлетворение от съприкосновението с тази нетрадиционна творба.

В книгата си „Мерилин обезкостена“ Изабел Уери описва преживяванията на една жена в три различни етапа от живота й, но това синтезирано описание на съдържанието не изчерпва богатството от обрати в повествованието и смяната на роли. Писателката влезе в жив диалог с публиката, която я засипа с въпроси. Накрая се изви дълга опашка за автографи.

Изабел Уери даде специално интервю за сайта ни www.evropaworld.eu, в което се включи и съпругът й, художникът Марсел Бурланже. Как си партнират в живота и изкуството двама творци, какво мисли писателката за тандемите от две личности, които създават своя вселена един за друг, но и опознават света през очите на другия, защо Изабел Уери оценява толкова високо работата си с издателство „Персей“ и защо иска пак да се върне в България – ще разберете скоро от интервюто й, което ще публикуваме на сайта на фондация „Европа и светът“!

Източник: www.evropaworld.eu