Премиера на романа „Искрено ваша“ от Гергина Дворецка

Публикувано:
11:00ч / 04.11.2016г
Брой прочитания:
678
Брой коментари:
0

Романът „Искрено ваша“ от Гергина Дворецка (ИК „Персей“) ще бъде представен в Мраморното фоайе на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, на 10 ноември, четвъртък, от 18 ч.
Нито мястото, нито датата са избрани случайно. Действието в книгата започва сред сергиите с книги на площад „Славейков“ и завършва с една премиера в Столичната библиотека. 10 ноември пък е датата вододел за главната героиня, Ирена – радиожурналистка и поетеса, чийто прототип е самата авторка на романа. На младите днес е трудно да си представят колко силен е бил страхът от обвинението в „политическа грешка“ или „вражеска пропаганда“ за журналистите при социализма. За съжаление, и след промените, започнали след гореспоменатата дата и довели до по-голяма свобода на словото, човешки съдби могат да бъдат осакатявани чрез оклеветяване и дискредитиране.
Това е книга за желанието да бъдеш полезен на другите и за устойчивостта на човешкия дух в борбата му с лошотията наоколо.
„Искрено ваша“ е и роман за поезията и прозата в живота, които често се преплитат, но не всички забелязват това; за любовта, която не идва от първия поглед, и човек дори да не подозира, че го е обсебила.
Героите са съвсем обикновени хора, но драмите, които изживяват, дълбоко ги разтърсват, макар че в чуждите очи някои от тези драми може да изглеждат по-скоро комични.
Една от свързващите нишки в книгата е и любовта към френската култура, която има дългогодишни традиции в България.
Действието в „Искрено ваша“ е с много препратки към миналото на героите, но реално се развива през октомври 2006 г. в дните преди премиерата на една стихосбирка, чрез която главната героиня се надява отново да се върне в литературния живот след дългогодишно отсъствие. Посланието на романа е, че всеки може да има своята „премиера“. Важно е след житейските поражения да не ни напусне желанието да отстояваме себе си.

Информация как премина премиерата може да прочетете тук.

Източник: www.evropaworld.eu