Премиерата на „Бележити жени на/за България“ в Столична библиотека

Публикувано:
11:35ч / 11.03.2022г
Брой прочитания:
344
Брой коментари:
0
Едва ли имаше по-подходяща дата от Международния ден на жената за представянето на книгата „Бележити жени на/за България“ от Катя Зографова. Поредната забележителна творба на литературната изследователка и талантлива писателка вече се радва на огромен читателски интерес, но официалната й премиера беше в Американския център на Столична библиотека на 8 март и се превърна в събитие, отдаващо почит към приноса на знайни и по-малко известни българки от различни епохи в историята и културата на Родината ни.
Събитието събра многобойна публика: почитатели на творчеството на авторката, наследници на някои от героините на новата й книга, интелектуалци и колеги по перо.
Сред официалните лица бяха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместник-посланикът на САЩ у нас, Андриа Брулет-Родригез.
Катя Зографова привества присъстващите и благодари на Столична библиотека, в лицето на директора й Юлия Цинзова, за партньорското съдействие в организирането на премиерата. „За мен 8 март е празник на високия женски дух и всички тези над 100 героини от седем века са посестрими в своята съдба, сила, духовност, а и в своята красота“ – каза авторката.
Свои впечатления за книгата сподели вицепрезидентът Илияна Йотова: „Много често летописците пишат за събития, факти, войни, битки, за велики личности, повечето от тях – мъже. Жените остават някъде в сянката и никой не пише за тях, а именно невидимите в светлината на историята жени създават същата тази история“.
В словото си заместник-посланикът на САЩ у нас Андриа Брулет-Родригез подчерта: „Разбирането на важната роля, която жените са изиграли в историята на България, е от решаващо значение за борбата за равни права не само на българските, но и на всички жени.“
„Днес празнуваме красивата нежност, но и силата на жените, които поддържат до голяма степен света… Радвам се, че избрахте за представянето на книгата Столична библиотека, която през последните години организира запомнящи се срещи на читатели и писатели, нашите съвременни будители“– обърна се към авторката кметът на София Йорданка Фандъкова като отбеляза, че успехите на Столична библиотека се дължат на един предимно женския екип.
Книгата на Катя Зографова беше представена от двама големи изследователи – проф. Михаил Неделчев и проф. Жоржета Назърска. Поради невъзможността на проф. Неделчев да присъства лично неговият отзив за „Бележити жени на/за България“ беше прочетен от актрисата Василка Сугарева, в чието изпълнение по-късно нейно прозвучаха и откъси от книгата, по специално от главата за Райна Княгиня – една от любимите героини на Катя Зографова, която също като нея възприема родното си Панагюрище като свое „Отечество“.
Поздравления до авторката беше изпратил поетът Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей. Много развълнувано приветствие поднесе актрисата и писателка Божидара Цекова от Дамския литературен салон „Евгения Марс”, в който участва и Катя Зографова.
В програмата се включи виртуозното цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов.
След приключването на официалната част авторката дълго даваше автографи.

Източник: Столична библиотека и www.evropaworld.eu