Сайтът ни evropaworld.eu става на 7 години!

Публикувано:
13:40ч / 12.03.2022г
Брой прочитания:
438
Брой коментари:
0

Днес сайтът на фондацията ни „Европа и светът“ навършва 7 години! Първите седем години във всяко развитие са важни, затова не можем да подминем тази годишнина без специална публикация.

Следейки други сайтове и изявите им в социалните мрежи, откривам известни разлики с нашия. Някои се стремят да съберат максимално количество „лайкове“ за страницата си във Фейсбук и за нула време достигат десетки хиляди! Изглежда впечатляващо, наистина, страница, харесана от петцифрено число хора. А като погледнеш реакциите под отделните публикации, споделени  на съответната „много харесвана“ Фейсбук страница, се оказва, че те често се броят на пръстите на едната ръка. Същото важи и за публикациите в самия сайт. Представете си: появява се статията и за 5 минути натрупва над 1000 (хиляда!) прочитания. Как става това? Да не би над 1000 човека постоянно да дебнат въпросния сайт и моментално да изчитат всеки нов текст още със самото му появяване? Очевидно и в двата случая става дума за заплащане, срещу което се получават фантастичните цифри на харесванията и прочитанията. И ние сме имали предложения от страна на Фейсбук да заплатим еди-колко си долара, за да достигнат публикациите ни до няколко хиляди души. Е, не си плащаме, за да трупаме формални бройки читатели и фенове. Каквото сме постигнали, го дължим единствено на собствените си сили.

И друг път съм споменавала, че не държим сайтът ни да бъде изключително популярен. Важното е на него да намират достоверна информация хора, които се интересуват от култура, изкуство, образование, наука, бизнес. Надявам се да сме им полезни. Още повече, че и досега наш принцип си остава да даваме гласност на стойностни събития и личности, които, за съжаление, не попадат в медиите, издържащи се от реклами и стремящи се да постигнат голям трафик с цел печалба. Ние не печелим нищо от сайта ни. Това е един вид благотворителност в името на позитивните послания в медийното пространство. Очевидно има нужда от тях. Освен това не се стараем всекидневно да публикуваме по няколко материала. Подбираме внимателно информациите, които ни изпращат или сами си осигуряваме, и държим те да бъдат по-дълго време видими на главната страница на сайта. Иначе всяка нова публикация измества предшестващата и тя може да остане незабелязана.

За съжаление, и през изминалите 12 месеца не можахме да връчим почетния плакет по повод 5-годишнината на сайта ни на талантливата преводачка от гръцки Здравка Михайлова, една от най-активните ни авторки, която от 3 години работи в българското посолство в Атина. При кратките й идвания в София не успяхме да организираме предвиденото българо-гръцко културно събитие, на което да отдадем заслуженото уважение към неуморната й работа за популяризирането на гръцката култура у нас.

Пандемията сложи поредния отпечатък и върху дейностите на фондацията. Единственото публично събитие, което организирахме от миналия март досега, беше представянето на сборника ми с разкази „Островът Уикенд“, с който поставихме началото на книгоиздателската си дейност. В бъдеще предвиждаме на сайта ни да има и електронна книжарница за продажба на следващите наши издания.

Пак заради пандемията и ограничените социални контакти напоследък не сме публикували материали във важните за нас рубрики „Таланти“ и „Мисия Меценат“. При икономическите проблеми, съпътстващи мерките срещу коронавируса, малцина са онези, които ще се решат да влагат пари в изкуството и образованието. Скоро обаче ще прочетете нова публикация за български млад талант в съответната рубрика!

Не сме и помисляли, че след пандемията от коронавируса ще се случи нещо още по-страшно, каквото е войната на Русия в Украйна. Характеристиките на сайта ни не допускат на него да се дава информация за бойните действия, нито политически коментари. На него обаче редовно ще намирате съобщения за благотворителни прояви в помощ на украинските бежанци.

Надяваме се войната скоро да приключи с колкото може по-малко жертви и отново да се върнем към ангажиментите си без страх пред утрешния ден!

Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“ и  главен редактор на сайта evropaworld.eu

Сродни публикации:

Сайтът ни evropaworld.eu става на 6 години!

Празник за 5-годишнината на сайта evropaworld.eu

Сайтът ни evropaworld.eu навършва 5 години

Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои

Източник: www.evropaworld.eu