Хартиеното изкуство на Севера заплени София

Публикувано:
15:51ч / 14.10.2022г
Брой прочитания:
285
Брой коментари:
0

Хартиени  маски на лица, украсени с рисунки, плетеници от разноцветна хартия и цели инсталации с триизмерни елементи – всичко това може да се види на изложбата „Северно изкуство“, като част от Биеналето за хартиено изкуство, която бе открита на 13 октомври в столичната галерия „Финес“. Те са дело на 17 автори от пет държави от Северна Европа. С тази изложба Фондация „Аматерас“ поставя началото на дългосрочния проект „Единни в изкуството“, фокусиран върху обменни инициативи с Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. На откриването присъстваха официални лица на посолствата и консулствата на тези 5 северни страни.

Във встъпителните си думи Н.Пр. г-жа Кристина Кувая, посланик на Финландия, поздрави Даниела и Тодор Тодорови от Фондация „Аматерас“ и Мариела Табакова, собственичка на галерия „Финес“, за чудесната изложба, обединяваща артисти от страните от Скандинавския север. Тя изтъкна, че родината й е сред водещите производители на хартия в света – около 5,4 млн. тона годишно. За финландците обаче хартията е много повече от стока, тъй като мнозина смятат, че тя има душа. Тя е устойчив материал, който може да приеме различни форми и да се превърне в произведение на изкуството.

Заместник-ръководителят на посолството на Дания в София г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист изтъкна, че в изкуството няма правилно и неправилно. Това се потвърждава както от разнообразните техники, които използват творците от Севера, така и от възможността за многопосочно тълкуване на техните произведения.

Собственичката на галерия „Финес“ Мариела Табакова благодари на всички, допринесли за осъществяването на изложбата, и подчерта, че проектът „Единни в изкуството“ е получил подкрепата на Национален фонд „Култура“ на Министерството на културата по програмата за възстановяване на частни организации.

С благодарност към присъстващите на събитието се обърнаха съоснователите на Фондация „Аматерас“ Даниела и Тодор Тодорови. Както много развълнувано каза Тодор, това събитие става в един толкова труден за правене на култура момент, когато трябва да се работи на фона на жестоката война в Украйна.

Организаторите на изложбата поясняват в информацията си за нея, че „Представените автори работят в разнообразен диапазон от идеи, техники и послания към публиката, обединени от своята хуманна и гражданска позиция в съвременния свят…“

Селектирани са следните художници:

Ингве Рибел, Ида Гулдхамер, Кaт Скийернинг, Хенриете Тоугoрд – Дания;

Храфн Хролфсон, Рагнхилдур Стефансдотир – Исландия;

Вибеке Дамгаард, Ева Сьовалл, Елън Рингстаг, Кирсти Гротмол, Ханне Фрей Хюсо – Норвегия;

Лииса Малкамо, Лайна Коскела, Туулики Пьоллисахо, Анна-Мая Бергман, Нийна Килтамьоки – Финландия; Маргарете Манервик – Швеция.

Най-сложната творба, представена на изложбата, която привлече вниманието на многобройните посетители, бе „Сомнамбул“ на Хане Фрей Хюсо от Норвегия. От организаторите на изложбата разбрахме, че е било много трудно да се монтират детайлите от тази инсталация, която отправя силно въздействащо мистично послание.

На снимката вляво може да видите цялата инсталация, а вдясно – част от нея.

Вглеждайки се във всеки детайл, зрителят ще открие колко разнообразни същества населяват приказния сомнамбулен свят на Хане Фрей Хюсо, който тя е създала от ръчни хартии, свещи, Кого хартия и нишки. Витаещите във въздуха снежни видения сякаш се омиротворяват от закътаните малки къщички по неравностите на хълма. Произведението би могло да се нарича и „Сън в зимна нощ“.

Съоснователят на Фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров разказа пред evropaworld.eu за една от художничките, чиито творби се показват в галерията на ул. „Христо Белчев“ 17 – финландката Лииса Малкамо, която наскоро е навършила 82 г. и е претърпяла операция за смяна на двете й тазобедрени стави. Въпреки това тя твори с младежки ентусиазъм, кара колело и чака температурата в езерото пред дома й да стане 4 градуса, за да плува в него.

Нейни са творбите на снимките вляво и вдясно.

Впечатляващ е и триптихът на Вибеке Дамгаард от Норвегия, хартиени отливки на лице и рисунки с химикалка: „Замърсяване на човека“, „Мечтаейки за риба и водорасли“ и „Смущение“. Те потвърждават думите на организаторите на изложбата, че авторите „по свой начин се фокусират върху човека и опазването на хармонията в света, в който живеем“.

На снимката вдясно е целият триптих, а вляво – „Мечтаейки за риба и водорасли“ на Вибеке Дамгаард

Споменаваме само част от творбите, които ни заинтригуваха. Всеки посетител ще направи своите открития.

Изложбата ще продължи до 5 ноември т.г. Галерия „Финес“ е отворена от вторник до събота между 11.00 и 19.00 часа.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 и се организира с любезното съдействие на Министерство на културата, НФК – Програми „Визуални изкуства“ и „Едногодишен грант“, 2021.

На основната снимка към публикацията отляво надясно са: Н.Пр. г-жа Кристина Кувая, посланик на Финландия; Румяна Василева от посолството на Финландия; г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист, заместник-ръководителят на посолството на Дания в София; г-жа Миряна Александрова от почетното консулство на Норвегия, г-жа Анелия Райчева от посолството на Дания, Тодор Тодоров и Даниела Тодорова, съобснователи на фондация „Аматерас“.

Гергина и Владимир Дворецки

Фоторепортаж от откриването на изложбата може да видите тук

Още снимки от изложбата: тук

Източник: www.evropaworld.eu