Приемът за националния празник на Словакия – под знака на Св. св. Кирил и Методий

Публикувано:
09:26ч / 22.06.2023г
Брой прочитания:
123
Брой коментари:
0

На 21 юни 2023 г. в Словашкото посолство в София се състоя прием по случай националния празник на Словакия – Деня на Св. св. Кирил и Методий и 30 години независима Словашка република. По покана на Н. Пр. г-н Васил Гривна, посланик на страната в България, на приема присъстваха посланици, представители на чуждестранните дипломатически служби и културни институти у нас, както и на българските министерства, на бизнеса,  политически лидери, журналисти, академични преподаватели, словашки граждани и приятели на Словакия и нейната култура.

В приветственото си слово Н.Пр. Васил Гривна припомни, че на 5 юли, преди 1160 години братята св. св. Кирил и Методий за пръв път стъпват на тогавашната територия на Великоморавия. На тях дължим азбуката глаголица, от която произлиза и днешната кирилица – изтъкна посланикът.  Той припомни, че именно този празник свързва най-тясно Словакия с България. Н. Пр. Васил Гривна посъветва присъстващите да посетят Братислава като уточни, че това може да стане и при пътуване до Виена, тъй като двете столици са само 60 км. една от друга.

Гостите бяха поканени да опитат отбрани ястия от традиционната словашка кухня и най-вече словашкия специалитет bryndzové halušky – късчета варено картофено тесто и овче сирене, поръсени с парченца бекон.

Пояснение към снимките в публикацията: 1. Н.Пр. Васил Гривна приветства гостите на приема, на български превежда Татяна Вайсова от посолството на Словаия (вдясно); 2. Димана Иванова от Словашкото посолство в София превежда словото на Н.Пр. Васил Гривна на английски; 3 и 4. Моменти от приема; 5. Отляво надясно: преводачката от унгарски Нели Димова от Институт „Лист“ – Унгарски културен институт София; поетесата Милена Методиева-Христова, съпругът й Мартин Христов – преводач и издател; журналистът Владимир Дворецки

Източник: Посолство на Словакия в България