Принцът на регето Джулиан Марли, или „Една любов“ под дъжда

Публикувано:
09:54ч / 09.08.2022г
Брой прочитания:
340
Брой коментари:
0

Трябваше човек да присъства на това събитие, за да повярва на очите си. Проливен дъжд заваля над Боровец в края на концерта, който музикантът от Ямайка Джулиан Марли – син на реге легендата Боб Марли, изнасяше като хедлайнер на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“. Капризите на природата обаче не отчаяха нито стотиците фенове на регето, които продължаваха да танцуват под обилните водни струи, нито музикантите от слънчевия карибски остров. Джулиан завърши изпълнението си с легендарния хит на баща си One Love (Една любов), като се навеждаше от сцената и стискаше ръцете на почитателите на неговото изкуство.

Няколко часа по-рано, на пресконференция с български журналисти, „принцът на регето“ философски допусна, че може да завали по време на концерта, но заяви, че това няма да му попречи да сподели музиката си с посетителите на фестивала в Боровец. В отговор на въпрос на evropaworld.eu кой е най-важният урок, който е научил от баща си, Джулиан малко се пообърка. По-късно той си призна, че единственият му спомен от баща му е след негов концерт в Лондон през далечната 1980 г. Тогава Джулиан бил едва на 5 г., но си спомня, че след изпълнението на баща му го посетил в гримьорната и той му стиснал ръката. Освен от неговата музика, младият му наследник се повлиял много и от огромната колекция от плочи с рок и джаз музика на майка му – британката Люси Паундър.

Боб Марли почина през 1981 г. от рак на кожата едва 35-годишен. Преди това обаче той направи реге музиката световно известна. По времето, когато малкият Джулиан се е срещнал за последен път с баща си, стаите на общежитията в Студентския град в София редовно се огласяха от No Woman No Cry, I Shot The Sheriff  и редица други хитове на Марли и неговия бенд The Wailers. Влиянието на великия музикант лесно може да се долови в песните, които „принцът на регето“ изсвири и изпя от все сърце пред българската публика.

Не е тайна, че Боб Марли има поне 11 деца от различни връзки. Повечето от тях, като Джулиан, са наследили таланта на баща си и са известни реге музиканти. 47-годишният изпълнител увери българските журналисти, че обича всичките си братя и сестри. Като малък той е играл футбол с някои от батковците си в Ямайка, а освен това свири заедно с мнозина от тях, тъй като е сигурен в техните музикални качества. Басистът на Боб Марли пък е мениджър на неговото турне, по време на което популяризира новия си албум, създаден по време на пандемията.

Джулиан е възприел и религиозно-философските разбирания на баща си. Той е последовател на растафарианството, което е свързано с ученията на Етиопската православна църква и вярването във връзката между библейския цар Соломон и Савската царица, чиито потомци живеят в Източна Африка. Поради това музикантът осъществява благотворителни начинания в Етиопия. Елемент от раста културата е и оригиналната шарена плетена шапка, с която музикантът се появи на пресконференцията и после я носеше при саундчека на сцената пред хотел „Рила“. На журналистически въпрос относно тази шапка, той отговори, че има около 100 такива. По време на концерта си вече не беше с нея, но прическата му с дълги усукани масури също е част от традицията на Ямайка, която публиката в Боровец почувства и във възхитителните му песни.

Текст и снимки Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Боровец става столица на джаза от 5 август!

Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ – Боровец, 5-9 август

Източник: www.evropaworld.eu