Михаил Йосифов на джаз фестивала в Боровец: „Новините в джаза“ са добри

Публикувано:
13:55ч / 09.08.2022г
Брой прочитания:
538
Брой коментари:
0

Един от най-големите български джазмени – тромпетистът Михаил (Мишо) Йосифов, дойде да изнесе концерт на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец заедно със своя бенд „Новините в джаза“ веднага, след като се върна от световно турне с прочутия американски ансамбъл „Пинк Мартини“. „Новините в джаза“ са добри, направи каламбур музикантът в отговор на журналистически въпрос. Мишо Йосифов разказа с нескрито удоволствие за възторжената реакция на публиката в САЩ, Канада и Европа при неговите изпълнения заедно с „Пинк Мартини“. По време на турнето вокалистката на групата Чайна Форбс получила наградата „Ела Фицджералд“, която се счита за висше признание за една джаз певица. Според българския музикант, най-сдържано реагирали на изпълненията на „Пинк Мартини“ в Монако, чиито заможни жители са доста преситени на културни прояви.

В Боровец Мишо Йосифов не спести похвалите си и за своите млади колеги от „Новините в джаза“, повечето от които са негови студенти от Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Той специално покани на пресконференцията баритона Лъчезар Кацарски, който току-що се бе завърнал от обучение по програмата „Еразъм“ във Виена, и сопраното Велека („Велечето“) Цанкова.

Взискателният педагог обаче прояви доста високи изисквания към настройката на оборудването по време на саундчека преди концерта, с което леко поизнерви очакващата изпълнението му публика. Чакането обаче си струваше – Мишо Йосифов и „Новините в джаза“ изнесоха спектакъл на световно ниво. Освен познати джаз евъргрийни, музикантите свиреха и свои композиции. А Лъчо и Велечето впечатлиха както със свои авторски песни, така и с прекрасните си гласове и чудесното си сценично поведение. Младият певец от Благоевград, чиито родители са актьори, получи заслужено наградата за млад изпълнител от Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“.

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Принцът на регето Джулиан Марли, или „Една любов“ под дъжда

Боровец става столица на джаза от 5 август!

Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ – Боровец, 5-9 август

Източник: www.evropaworld.eu