„Продължаваме напред“ с Владислав Христов

Публикувано:
20:17ч / 23.03.2017г
Брой прочитания:
392
Брой коментари:
0

Produljavame napred front-reklПоетът Владислав Христов представи в литературен клуб „Перото“ сборника си с публицистика „Продължаваме напред“. Публицистика е малко условно казано, защото по-скоро става дума за фейлетони, които разсмиват, но на моменти натъжават, както е при талантливите хумористи. А Влади доказва, че има талант не само като поет и фотограф, а и като фейлетонист. Водещ на премиерата беше издателят на книгата, Мартин Христов (издателство „Ерго“). За „Продължаваме напред“ говориха Силвия Чолева и Михаил Вешим. Откъси от нея прочете актьорът Милен Димитров.

Гости на премиерата се поинтересуваха дали след стиховете, хайкуто и публицистиката следващата творба на Влади Христов ще бъде роман. Той избегна да отговори пряко на този въпрос, но съобщи, че след излизането на „Продължаваме напред“ са му останали още непубликувани текстове, които могат след време да станат основата на нова публицистична книга.

Пожелаваме на Влади на добър час и все така напред!

Публикуваме и мненията за книгата, публикувани на корицата:

Убийствена ирония, сарказъм и нескрита тъга по изгубената духовност – това е! Кратките публицистични текстове, памфлетите и жлъчните фейлетони, събрани в този сборник, показват пределно ясно неотстъпчивата позиция на автора към онези неща от днешния ни живот, които вече сме на път дори да престанем да забелязваме. Поет по призвание и с очи на фотограф, Владислав Христов е пределно ясен и читателят няма да бъде заблуден нито с празнодумие, нито с шикалкавене. И ако е прав гражданинът Карл Хайнрих Маркс, че човечеството се прощава с миналото си, смеейки се, авторът на тази книга ни предлага да се надсмеем над настоящето, ако искаме да продължаваме напред.

Христо Карастоянов

Фейлетонът винаги е бил жанр, подценяван от литературните сноби и „разбирачи“. А истината е: писатели и поети днес има много, фейлетонистите се броят на пръсти. Със сатиричните текстове, събрани в тази книга, Влади Христов ни показва, че е достоен за званието – фейлетонист.

Михаил Вешим

Дори да познавате творчеството на Владислав Христов, в „Продължаваме напред“ ви очакват доста изненади. Тук авторът е комплексен: присмехулен, ясен, глобален и безпощаден. Думите му са толкова на фокус, че се чудиш как самият ти не си видял фотографията на частицата глупост от собствения ти живот, която иначе е постоянно пред очите ти. Кратките му фейлетони са документ на времето, в което живеем. Без високомерие, по човешки той присъства в тях. И те шашардисва с ерудиция. България цялата може да се огледа в тази книга.

Златко Ангелов

И малко повече информация за Влади Христов:

Роден е през 1976 г. в Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Негови художествени текстове са публикувани в десетки международни издания за литература. Бил е носител на първи награди от конкурси за кратка проза, поезия и хайку. Творбите му са превеждани на 16 езика. Издадени книги: „Снимки на деца“ (кратки прози, 2010), „Енсо“ (поезия, 2012), „Фи“ (поезия, 2013), „Германии“ (поезия, 2014), „Germanii” (на немски, 2016), „Обратно броене” (поезия, 2016).

Още снимки от премиерата на „Продължаваме напред“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Издателство "Ерго" и www.evropaworld.eu