„Покажи традицията! Подари празник!“

Публикувано:
07:29ч / 24.03.2017г
Брой прочитания:
478
Брой коментари:
0

Сдружение „Спектър 21 век“, Съюзът на българските журналисти и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, с медийното партньорство на онлайн изданието „Дипломатически спектър“, организираха тържество под мотото „Покажи традицията! Подари празник!“. В залите на музея бяха представени обичаите, свързани с Новруз – празникът на новото начало, и пролетните празници на българите. Сред гостите бяха посланиците на Мароко, Сирия, Молдова, Бразилия, както и представители на дипломатическите мисии на Азербайджан и Ислямска република Иран.

С приветствия към присъстващите се обърнаха г-жа Екатерина Павлова, съпредседател на Сдружение за културни продукти и международен културен обмен  „Спектър – 21 век“; г-жа Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ;  доцент д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Новруз /Навруз, Ноуруз/ се празнува в деня на пролетното равноденствие и има специално място в културата на човешката цивилизация. Смята се, че това е най-старото честване на Новата година на земята. Празнува се по различни начини от различните източни народи, като важен елемент в него е огънят. Новруз е ден за семейството и приятелите, за празнични ястия, за танци и пеене. През 2009 г. Новруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г. Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден на Новруз. С възраждането на природата са свързани и всички пролетни празници на българите – от Баба Марта до Великден.

В тържеството специално участие взеха гостуващите в София музиканти от иранската фолклорна група „Ава“, под ръководство г-жа Сайде Багери Фард, които са в България по покана на Културното представителство към посолствато на Ислямска република Иран.

Поетът Набиолах Масуми
Поетът Набиолах Масуми
Г-жа Гулмира Бакирова
Г-жа Гулмира Бакирова

Поетът Набиолах Масуми говори за майсторите на персийската поезия и техните стихове за пролетта.

Г-жа Гулмира Бакирова от казахската общност у нас изпълни откъс от песента „Атанекен“.

Лилия Йорданова и Елена Ралева, студентки от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет с директор София Шигаева-Митреска, разказаха за специфичните особености на празника в Азербайджан. Лилия ипълни ролята на „пролетното момиче“, главна героиня на азербайджанския Новруз, и прочете стихотворението „Султанът на празниците“ от Юсиф Дирили на азербайджански език, което е посветено на празника. В него са описани традициите, които азербайджанците спазват по време на Новруз – как децата прескачат запалени клади, какви са характерните празнични сладкиши.

Пролетни народни песни изпя Момчил Чалъков от с. Алино. Обичаят лазаруване беше представен от фолклорната група при Народно читалище „Мироско Райчев“, с. Горни Богров. Последваха изпълнения на танцьорите от Танцов клуб „Българско хоро“ при Народно читалище „Бачо Киро“.

Лазарки
Лазарки

Накрая гостите опитаха източни ястия, свързани с Новруз и предоставени от посолството на Азербайджан, Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран и казахската диаспора в София – с тяхно съдействие беше организирано събитието.

Танцов клуб „Българско хоро“
Танцов клуб „Българско хоро“

Присъстващите имаха възможност да се включат в благотворителната кампания на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Събраните средства ще отидат за създаването на модерен образователен център към него.

Инициативата на сдружение „Спектър 21 век“ „Покажи традицията! Подари празник!“ води началото си от 2013 г. и целта й е да покаже красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас, както и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската аудитория. Вече са проведени редица тържества под това мото. На тях са представени различни празници или традиционни занаяти: коледуване, Баба Марта, лазаруване, Великден, грънчарството… По-ярките са осъществени под патронажа на посолствата на Република Беларус, на Руската федерация, на Френската република, на Кралство Мароко и др.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: "Дипломатически спектър"