„Продавач на чудеса“ – оригинален прочит на Маркес

Публикувано:
14:12ч / 17.01.2019г
Брой прочитания:
623
Брой коментари:
0

Талантливата актриса Ива Караманчева за пореден път показа висока класа в моноспектакъла си „Продавач на чудеса“ по разказ на Габриел Гарсиа Маркес.
Режисьор e Светозар Кнезовски, сценография: Весела Вълчинова-Тошкова, музикално оформление: Петър Йорданов – Бъни. Представлението се състоя на 15.01.2019г от 19.30ч. в салона на THE ART FOUNDATION на ул. „Дякон Игнатий“ 19.

С усет към драматичното и смешното във вселената на Маркес, актрисата повежда публиката на магично пътешествие през лабиринтите на привързаността и омразата, великодушието и отмъщението. Сложна задача за един актьор, с която Ива Караманчева се справя блестящо и най-вече – с лекота и чар.

Всеки, прочел разказа „Блакаман Добрия, продавач на чудеса“, по който е направен спектакълът, ще открие автентичния текст на Маркес в отличния превод от испански на Валентина Рафаилова. Поздравления за режисьора и актрисата, че не са се поддали на модерната тенденция да се редактира авторът, да се правят на сцената свободни вриации на написаното от него! Оригиналността на спектакъла е в това, че в самия разказ главният герой е мъж, а в случая текстът е представен от жена.

Блакаман Добрия е напълно възможен като женски персонаж по нашите географски ширини – в Европа от древността до днес гадателите и магьосниците обикновено са жени. Неслучайно режисьорът Светозар Кнезовски е имал интересната идея да включи като пролог към спектакъла репликите на трите вещици, които забъркват магиите си в четвърто действие на „Макбет“ от Шекспир. Така се хвърля мост между латиноамериканската и европейската представа за мистичното.

Женският персонаж дава ново измерение на сюжета, зарежда го с повече драматизъм. Когато зрителят мисли за взаимоотношенията мъж-жена, темата за насилието на Блакаман Лошия над неговия помощник се възприема още по-болезнено, а жестокото възмездие над насилника накрая изглежда още по-логично – така е винаги, когато любовта на жената се е превърнала в ненавист. Напълно логичен е и веселият приповдигнатият тон, с който героинята на Ива Караманчева разказва за изпитанията и болката – това е урокът на Блакаман Лошия, който се смее жизнено, дори когато хората наоколо си мислят, че умира.

Незапознатият зрител трудно би допуснал, че „Продавач на чудеса“ е първият моноспектакъл на актрисата – толкова уверена и владееща публиката е тя от началото до края на представлението.

Не пропускайте да го гледате!

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu