Програма МЕДИА отбелязва 25 г. на фестивала в Кан

Публикувано:
13:05ч / 15.05.2016г
Брой прочитания:
306
Брой коментари:
0

Тазгодишният филмов фестивал в Кан е прекрасна възможност за отбелязване на 25-годишнината от началото на МЕДИА, програмата на ЕС за подкрепа на европейската аудио-визуална индустрия. За пореден път в селекцията участват множество филми, финансирани по МЕДИА – 9 от 21 филма, които се състезават за„Златната палма“ тази година, са получили подкрепа по програмата. Сред тях са филми на Кен Лоуч, Педро Алмодовар, Кристиан Минджиу и братята Дарден.

През последните 25 години 40 финансирани по МЕДИА филми са отличени със „Златната палма“, голямата награда или наградата за най-добър режисьор. Тази година на кинофестивала в Кан ще присъстват заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип и комисар Гюнтер Йотингер. Те ще обсъдят постиженията на МЕДИА и как ЕС може още повече да допринесе за укрепването на аудио-визуалния сектор, в който са заети над 1,3 милиона души в ЕС, чрез своята стратегия за създаване на цифров единен пазар.

Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за цифровия единен пазар, заяви: „Програма МЕДИА играе важна роля, като помага на европейските филми да достигат до нова публика през границите. Трябва да използваме този успех и да подпомагаме разпространението на съдържание в Европа с подходяща рамка на ЕС. Развитието на цифровите технологии е свързано с нови възможности и предизвикателства за аудио-визуалния сектор. Трябва заедно да намерим решения за стимулиране на законното предлагане на съдържание онлайн и за борба с пиратството. Очаквам с нетърпение дискусиите с филмовите дейци в Кан“.

Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „Програма МЕДИА се е превърнала в знак за качество за европейските филми. Горд съм, че почти половината от филмите, които се състезават за „ Златната палма“ тази година, са получили подкрепа по МЕДИА. Програма МЕДИА непрекъснато се адаптира към потребностите на сектора. През юни ще дадем началото на гаранционен механизъм за секторите на културата и творчеството с бюджет от 121 млн. евро, който ще е предназначен за аудио-визуални проекти. Очаква се той да доведе до отпускането на банкови заеми на стойност повече от 600 млн. евро“.

25 години МЕДИА

Началото на програма МЕДИА (съкращение от френски: Mesures pour Encourager le Développement de L’Industrie Audiovisuelle – MEDIA) бе дадено през 1991 г. Днес тя е част от програмата на ЕС Творческа Европа. Всяка година по програмата се подкрепят около 2000 европейски филми, телевизионни сериали и други проекти, които се разпространяват по цифров път в кината, по телевизията или чрез услуги за видео по заявка. Програма МЕДИА е помогнала за обучението на повече от 20 000 продуценти, режисьори и сценаристи и им е дала възможност да се адаптират към новите технологии.

По МЕДИА се предоставя подкрепа на ранните етапи от създаването на филм – инвестициите в етапите на разработване и предпродукция (например писане на сценарий, финансиране на проучвания, бизнес прояви) осигуряват трамплин за европейските кинорежисьори, актьори и техници. Чрез МЕДИА се инвестира и в разпространението на филми (киноразпространение и видео по заявка) през границите и по този начин се подкрепя културното многообразие в Европа. Подпомагат се изготвянето на субтитри, дублажът, рекламата и мрежите от кина, в които се излъчват европейски произведения. MEDIA помага за увеличаването на броя на зрителите на европейското кино. През 2014 г. 33,2% от зрителите в европейските кина са гледали европейски филми, докато през 2010 г. този процент е бил 25,4%. Развиващата се филмова индустрия и пазари в Северна, Централна и Източна Европа също отбелязват растеж благодарение на успеха на техните произведения в чужбина.

По случай 25-годишнината на МЕДИА ще бъде излъчена поредица от видеоклипове в чест на европейските аудио-визуални произведения, които стимулират нашето въображение, под мотото „всички ние обичаме истории“. Мненията на режисьори, продуценти и актьори също са достъпни онлайн.

МЕДИА на филмовия фестивал в Кан

От 1991 г. насам 40 филма, получили финансиране по МЕДИА в размер на общо 20 млн. евро, са отличени със „Златната палма“, голямата награда или наградата за най-добър режисьор. Тази година в Кан 9 от 21 филма от официалния конкурс са подкрепени по програма МЕДИА:

– Toni Erdmann на Марен Аде – Julieta на Педро Алмодовар

– La Fille Inconnue на Жан-Пиер Дарден и Люк Дарден

– Ma Loute на Брюно Дюмон – Rester Vertical на Ален Гироди

– Mal de Pierres на Никол Гарсия – I, Daniel Blake на Кен Лоуч

– Bacalaureat на Кристиан Мунджиу

– Sieranevada на Кристи Пую

По програма МЕДИА са инвестирани общо над 1,64 млн. евро в разработването и разпространението на тези произведения. Като цяло 22 финансирани по МЕДИА филми участват в различните програми на кинофестивала в Кан и в успоредни конкурси, като „Две седмици на режисьорите“ и „Седмица на критиката“. Три четвърти от тези филми са съвместни продукции, в които участват продуценти от 15 европейски страни.

Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за цифровия единен пазар, и Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, ще присъстват на фестивала в Кан и ще се срещнат със заинтересовани лица, за да обсъдят настоящите потребности на сектора и законодателните стъпки, предприети в рамките на стратегията за цифров единен пазар. От 13 до 18 май около щанда на МЕДИА в Кан ще се проведат редица разговори и дискусии по жизненоважни въпроси за работещите в аудио-визуалния сектор, като привличането на публика, онлайн разпространението и популяризирането на филмовото наследство. На 16 май през целия ден ще се проведат разговори за финансирането на европейските филми. Повече информация ще намерите тук.

Творчеството в рамките на цифровия единен пазар

Стратегията на ЕС за цифров единен пазар включва мерки за насърчаване на културните и творческите индустрии в Европа и за подобряване на разпространението на съдържание, за да могат произведенията на филмовите дейци и творците в аудио-визуалната сфера да достигат до по-голяма публика през границите. Това са някои от целите на предложенията за преносимост на аудио-визуалното и онлайн съдържание и на пътната карта за авторското право, които бяха представени през декември 2015 г. (съобщение за медиите). През следващите седмици Комисията ще представи предложение за актуализиране на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги и насоки за политиката в областта на онлайн платформите. До края на годината ще бъдат представени и допълнителни мерки за модернизиране на рамката на ЕС за авторското право и за справяне с пиратството.

През юни Комисията ще даде началото на гаранционния механизъм за секторите на културата и творчеството. Чрез него ще се предоставят гаранции на финансовите посредници, които предлагат финансиране за културни и творчески инициативи. Гаранционната схема ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд от името на Европейската комисия с цел подкрепа на МСП и на микро-, малките и средните организации в секторите на културата и творчеството.

Повече информация:

Въпроси и отговори за програма МЕДИА

Национални информационни документи по програма МЕДИА

Информационен документ за програма МЕДИА

Информационен документ за подпомогнатите по МЕДИА филми на кинофестивала в Кан

Видеоматериали 

Източник: Представителство на Европейската комисия