Шекспир ни дава уроци по лъжа

Публикувано:
21:38ч / 14.05.2016г
Брой прочитания:
467
Брой коментари:
0

Хората лъжат всеки ден, това е заложено в гените ни, а може би сме се научили да лъжем, следвайки примера на животните. Тези интересни твърдения прозвучаха от голямата сцена на Театър „София“, където се проведе специално събитие в рамките на Софийския фестивал на науката и честванията на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир, организирани от Британския съвет в България. Модератор бе Хелън Арни, която е физичка и комедиантка, както и водеща на предавания в Би Би Си.

Копие от останките на Ричард III
Копие от останките на Ричард III

Много пиеси на Шекспир се основават на лъжи – волни и неволни. Лъжата е в основата на сюжета и на „Ричард Трети“. Както обаче стана ясно от ДНК анализа на неотдавна откритите останки на този английски крал, драматургът не казва истината за своя герой, изтъкна генетичката от Лестърския университет д-р Тури Кинг. Ричард Трети не е бил гърбав, а е страдал от сколиоза (изкривяване на гръбнака). Шекспир обаче е бил принуден да го изкара по-грозен и лош, отколкото е бил в действителност, тъй като така са искали монарсите от победилата династия на Тюдорите. Д-р Кинг допълни, че все пак Ричард Трети не е пряк кръвен потомък на своите короновани предци, тъй като от генетичния анализ е станало ясно, че някой от дедите му е бил незаконороден.

Актьорът от Народния театър „Иван Вазов“ д-р Сава Драгунчев, който е и преподавател в НАТФИЗ, и колежката му от Театър „София“ Лора Мутишева приведоха и други примери на използването на лъжа в пиеси на Шекспир. Героите му лъжат предимно, за да оцелеят, или от любов.

Интересното е, че животните също използват лъжа и заблуда, изтъкна ветеринарният лекар и финалист от „Лаборатория за слава FameLab“ Тома Щилиянов. Той даде за пример някои змии, които са развили окраска като на отровните влечуги, за да не бъдат нападани от птиците. Животните обаче лъжат неволно, за разлика от хората.

Както изтъкна д-р Драгунчев, „Ричард Трети“ рядко се поставя у нас, тъй като е сложна пиеса. По съвпадение, преди около 35 години на същата сцена на Театър „София“ се играеше именно това произведение на Шекспир.

Посетителите на Софийския фестивал на науката имаха уникалната възможност да видят копие от останките на Ричард Трети, създадено с 3D принтер, което е изложено пред Театър „София“. Там учени от Лестърския университет разказваха как са установили, че костите, намерени при строителни работи на един паркинг, са именно на този велик крал.

 

 

 

Източник: www.evropaworld.eu