XIII Италиански фестивал в България

Публикувано:
14:06ч / 18.05.2016г
Брой прочитания:
519
Брой коментари:
0

Италианският фестивал в България тази година се провежда от 17 май до 25 юли. Поредицата от събития е посветена на Италия и на нейните изключителни предложения в областта на културата, бизнеса и еногастрономията. На пресконференция в посолството на Италия в София програмата на фестивала представиха Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Италия у нас, Чинция Бруно, директор на ИЧЕ – Агенцията за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, Роза Козмано от ИЧЕ и Роберто Маскали, директор на Конфиндустрия България – Обединение на италианските индустриалци в България, както и на Конфиндустрия Балкани.

Италианският фестивал, който създава по-широката рамка на честванията на Националния празник на Република Италия 2 юни, е възможност да бъдат представени най-добрите постижения на марката Made in Italy, да се подпомогнат срещите и обмена на идеи между предприемачи, организации и институции от Италия и България.

Програмата е пъстра смесица от събития с разнообразно съдържание, обединени от мотото Made in Italy и в продължение на два месеца ще обхване различни области: кино, музика, театър и фотография, реставрация и архитектура, издателска дейност за деца, илюстративно изкуство, еногастрономия, мода, икономическо развитие и чуждестранни инвестиции. Фестивалът е плод на съвместната работа на всички италиански организации от Система Италия в България: Посолството на Италия, ИЧЕ–Агенция за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, Италианския културен институт, Италианската търговската камара в България и Конфиндустрия България. И най-вече е резултат от тясното сътрудничество с българските институции и организации, които съдействаха по всякакъв начин.

На реставрацията, сектор в който Италия е световен лидер, е посветен семинарът „Съхраняване и реставриране: от декоративни повърхности до исторически сгради“ на 30 май в Археологическия музей в София и на 31 май в Националната художествена академия. Перспективите за сътрудничество между Италия и България в областта на реставрацията и консервацията са централни теми на семинара, който е принос за валоризиране на изключително богатото археологическо и художествено наследство на България чрез обмяна на опит и методологии между двете страни за консервацията на мозайки, фрески и монументални творби с участието на университетски преподаватели, архитекти, специализирани в реставрацията на исторически сгради, и на италиански фирми, водещи в областта на технологиите, методологията, диагностиката и най-новите материали. Семинарът е плод на сътрудничеството между ИЧЕ-Агенция и областите Венето, Емилия-Романя и Марке, с ценното съдействие на Археологическия музей в София и на Художествената академия.

Г-жа Чинция Бруно, директор на ИЧЕ
Г-жа Чинция Бруно, директор на ИЧЕ

Думите „Италия в България“ все повече се превръщат в синоним на качество, технологии и иновации, на красиво, полезно и добре направено. Не е случайно, че италианската държава е втори търговски партньор на България.

Г-жа Чинция Бруно, директор на ИЧЕ – Агенцията за подпомагане и интернационализация на италианските предприятия в чужбина, с удовлетворение съобщи по време на пресконференцията, че през миналата година Италия си е върнала първото място в България по внос на вина, което за известно време беше отстъпила на Франция. През 2015 г. продажбата на италиански вина и шаманско са нараснали с 60%.

На изкуството на добрата кухня, област, в която Италия е прочута по цял свят, офисът в София на ИЧЕ- Агенция посвещава тази година няколко проекта, включително и такива със социален и обучителен характер. Програмата започва на 6 юни с кулинарния курс „Регионална италианска кухня, между класиката и съвременността“ – два дни на обучение със специалното участие на шеф Кристиан Броля от Международното училище за италианска кухня ALMA. Рецепти и тайни от най-добрата регионална традиция ще бъдат представени на 50 български професионални готвачи в Metro академия в София.

По-късно, на 8 юни, шеф Кристиан Броля със своя готварски миникурс „Да се забавляваме и да работим в кухнята: за едно съвместно развитие“ ще забавлява посетителите на дневния център за хора с умствени увреждания „Света Марина“.

Италианската кухня е синоним на качествени продукти и това е посланието, което ИЧЕ–Агенция иска да предаде със събитието La Dolce Vita – Food & Wine. Тази традиционна проява на Италианския фестивал ще се проведе на 7 юни в Радисън Блу Гранд Хотел София. La Dolce Vita предлага нови продукти, които все още не присъстват на българския пазар. Възможността за дегустация на регионалните продукти на 26-те участващи италиански фирми и за срещи с дистрибутори и вносители от България и професионална публика е с покани.

Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт
Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт

Разнообразни прояви са организирани от Италианския културен институт в София в сферата на театъра, музиката, фотографията, издателската дейност. Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, беше радоства да съобщи, че, както и миналата година, институтът ще присъства в 14 български града! Интерес представляват уличните театрални спектакли – на 27 май  от 17 ч. такъв ще има в софийската градинка „Кристал“. На 1 юни в Морската градина във Варна, италианската група „Parolabianca“ (Бяла дума) ще открие 24-тото издание на Международния фестивал „Варненско лято“ с пърформанса „Лунно нашествие“, в който актьорите играят със специално осветени костюми.

Музикалната програма започва на 19 май с концерт на италианската арфистка Марта Маринели в 19.00 ч. във Военния клуб в София, която ще представи творби от най-различни стилове музика от последните три века, интерпретирани от арфистката чрез нотни преписи за клавесин или пиано. Балетно дуо ще придружава музикалните фантазии, за да превърне концерта в рядък спектакъл.

На 16 юни е джаз концертът на Trio Siciliano в София Лайв Клуб от 20.00 ч. Традиция и иновации са съставките на това шоу, където джаз и етно са интегрирани в необичайни ритми със средиземноморски привкус. Членовете на Trio Siciliano са Лаура Лала с нейния мощен глас, Марко Силви на пианото и Марчело Алули, саксофон. Те се срещат в България както с публиката, така и с изпълнители: ще свирят за първи път с българския контрабасист Борис Таслев, един от най-известните представители на местната джаз общност, в едно от най-популярните места за изпълнение на този жанр музика в столицата.

От 14 юни до 25 юли изложбата „Илюстрации за деца: най-доброто от Италия“ ще гостува на Националната галерия Квадрат 500. Ще бъдат изложени над 60 оригинални творби на 18 италиански илюстратори, наградени на Панаира на детската книга в Болоня. Селекцията от произведения документира художествената кариера на италиански илюстратори, дали в продължение на две поколения нов живот и ново лице на илюстрованата книга за деца; тяхната оригиналност, богатство и експресивност, са намерели признание и в чужбина с награди и отличия. След Мадрид и Берлин и преди да отпътува за Пекин, изложбата ще бъде в София, като специален жест към града.
Откриването на изложбата е на 14 юни в 18.00 ч., а на 15 юни от 9.30 до 17.30 ч. ще се проведе творческата лаборатория „Вода, Знак, Цвят – да разкажем истории за картините“, водена от илюстратора Алесандро Сана и насочена към професоналните и обучаващи се илюстратори. На 16 юни пък е лабораторията за деца „Трилогия на знака: сърце, дом, корем“. Изложбата и творческите лаборатории са организирани от Италианския културен институт и ИЧЕ-Агенция в партньорство с Панаира на книгата за деца в Болоня, с подкрепата на Област Емилия Романя и със съдействието и участието на Галерия Квадрат 500.

Г-га Роза Козмано от ИЧЕ
Г-жа Роза Козмано от ИЧЕ

Г-жа Роза Козмано от ИЧЕ представи акцентите на Първият фестивал на италианското кино в България – Наградите „Давид на Донатело“, от 31 май до 6 юни в София. Инициативата представя италианското кино и т.нар. италиански „Оскари“, наградите, които миналата година на 18 април честваха в Рим своята 60-годишна история. Организатори са Италианската търговска камара в България и Културна асоциация „Тициан“, в сътрудничество с Академията на италианското кино и наградите „Давид на Донатело“, Италианският културен институт в София, Община София и проектът „Творчески град на киното на ЮНЕСКО“ и под патронажа на Посолството на Италия в София, Министерството на културното наследство и дейности и на туризма на Италия и на Министерството на културата на България. Събитието ще бъде открито на 31 май с пресконференция в 11:00 ч. в София Хотел Балкан. Вечерта от 19.00 ч. в кино „Одеон“ ще е прожекцията на документалния филм „Зад белите очила“ на Валерио Руиц, в присъствието на режисьора. Кино „Одеон“ ще бъде домакин на филмовия фестивал от 31 май до 5 юни, когато всички любители на Италия ще могат да гледат десет филма, наградени с „Давид на Донатело“. Сред тези ленти е и „La Corrispondenza“ на Джузепе Торнаторе с прожекция на 5 юни в 21.00 ч. Входът е свободен до запълване на местата в салона.

Първият фестивал на италианското кино ще приключи на 6 юни в театър „Иван Вазов“ с „Marina“ на режисьора Стен Конинкс в присъствието на актьора Луиджи Локашо, както и на много други актьори, режисьори и продуценти, които ще пристигнат в София за този изключителен празник на италианското кино. Присъствието на Гала-вечерта ще бъде с покани.

Гн Роберто Маскали, директор на Конфиндустрия България
Г-н Роберто Маскали, директор на Конфиндустрия България

Програмата на Италианския фестивал продължава с конференция на 15 юни, посветена на икономическа тема от изключителен интерес за развитието на България – „Привличане на инвестиции: размисли и стратегии за развиваща се България“, начало в 10:00 ч, хотел Хилтън в София. За нея разказа г-н Роберто Маскали, директор на Конфиндустрия България – Обединение на италианските индустриалци в България, както и на Конфиндустрия Балкани. Конференцията е организирана от Конфиндустрия България и ще даде възможност да се обменят идеи за това как да се съживи притокът на чуждестранни инвестиции в България. В дебата ще се включат италиански предприемачи и представители на институциите в България. Сред гост-лекторите е Симона Иамарино, директор на департамент Икономическа География в London School of Economics, изтъкнат университетски преподавател, която работи задълбочено по въпросите, свързани с политиката за икономическо териториално развитие, иновациите и стратегическите решения на мултинационалните корпорации за влагане на техните инвестиции.

В рамките на XIII Италиански фестивал на 29 юни ще се проведе и семинар на тема „Италиандска мода от марките до роклите, щити по поръчка“, в който ще участва стилистът Алберто Веделаго от Венеция, основател на компанията „Академия“. Той ще говори и за изкуството да се облечаме добре, като ще представи и последната си книга „Сако и вратовръзка“.