Изложба на италиански ЕкоДизайн в Квадрат 500

Публикувано:
14:19ч / 16.03.2023г
Брой прочитания:
245
Брой коментари:
0
Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианската търговска агенция, съвместно с Националната галерия, представят в Квадрат 500 пътуващата изложба на устойчив италиански дизайн – ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране – Рециклиране – Ре-употреба, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините.
Инициативата е част от Italian Design Day 2023/Ден на италианския дизайн – поредица от събития, организирани от италианския дипломатически корпус навсякъде по света. Проявата има за цел да постигне широк отзвук извън пределите на страната чрез представяне на художественото и културно наследство на Италия, резултат от фината и хармонична сплав от история, култура, изкуство и занаятчийски умения от най-висша степен. Темата тази година е: „Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“.
Изложбата е символичен израз на италианския гений носител на интуиция, оригинални идеи, древно познание, култура и експеримент, любов към красивото и изкусни занаятчийски умения. Запознава ни с новите тенденции в италианския дизайн в световен мащаб във връзка с Международния мебелен салон в Милано.
Експозицията прави синтетичен, но напълно представителен обзор по отношение на новата парадигма на италианския дизайн в посока устойчивост на околната среда. Представените предмети, продукти и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Проектите са на италиански дизайнери, производството е изцяло дело на италиански компании.

„Превръщане на отпадъците обратно в суровина. Рециклиране и повторна употреба като основа на кръговата икономика за справяне с безотговорното изхвърляне и разхищението. Нов подход към проектирането и производството, съобразен не само с устойчивост на околната среда, но и с ново социално поведение, базирано на споделяне, отговорност и респект към бъдещите поколения. Това са принципните насоки на една все по-ясно очертаваща се тенденция в съвременния италиански дизайн под името Ecodesign, чиято основна цел е да допринесе за въвеждане на нов вид екология на изкуственото. Моделът, наложил в миналото прекомерна експлоатация на ресурсите, е радикално преосмислен, което се отнася и до всеки отделен етап на проектиране и производство. От самото начало на процеса се цели създаването на предмети, подлежащи на поправка, промяна на функцията, повторна употреба, споделяне, рециклиране. Вместо да свърши на сметището, стойността на даден предмет се запазва в обращение и постоянно се възобновява. Главните насоки на новия Ecodesign, основан на принципите на кръговата икономика, са: RidurreРедуциране, или намаляване на употребата и разхищението на суровини, както и ограничаване на въздействието върху околната среда; Riciclare – Рециклиране на използвани предмети, като се започне от пластмасовите; Riutilizzare – Ре-употреба, тоест повторна употреба, осигуряване на втори живот за изхвърлени или привидно изживели времето си предмети.“ – казва арх. Силвана Аникиарико, куратор на изложбата.

Откриването е на 17 март от 18ч. в Панорамна зала, ет. 6, Квадрат 500.
В галерия „Академия” на ул. „Шипка“ 1 в София на 16 март от 17.00 ч. архитект Силвана Аникиарико, един от водещите експерти в италианския дизайн и куратор на изложбата, ще предложи преглед на новите тенденции в дизайна с лекция, озаглавена: „Италианският дизайн: от функционалност до устойчивост”.

Източник: Италианската търговска агенция