„Прототип“ – самостоятелна изложба на Иван Паскалев

Публикувано:
16:38ч / 14.01.2019г
Брой прочитания:
245
Брой коментари:
0

0GMS е едно от най-малките по размери изложбени пространства в света и същевременно една от най-прогресивните независими галерии за съвременно изкуство в България. Създава се от художниците Иван Мудов, Камен Стоянов и Стивън Гермор през 2009 г. и досега функционира под различна форма – галерия в апартамент, шкаф или чекмедже. През 2011 г. се трансформира буквално в художествен обект, произведение на Иван Мудов, със заглавие „0GMS-шкаф”, показано за пръв път през 2011 г. в галерия “Hilger Contemporary”- Виена; галерия „Сариев” – Пловдив ; “W139” – Амстердам; галерия “Prometeo Gallery di Ida Pisani” – Милано и галерия “Gregor Podnar” – Любляна. По този начин авторството се споделя с други художници, поканени да представят работи в четирите чекмеджета. „0GMS-шкаф” гостува за втори път в СГХГ. Куратор на изложбата Даниела Радева.

В изложбата «Прототип», образите на Иван Паскалев се движат между абстракцията и обектите от съвременната визуална среда. Наративът се появява между смисъла на това, което виждаш, и това, което разбираш. Значението на визуалните фрагменти кореспондира с това на самото изразно средство. Работата „Прототип“ е почти невъзможно да бъде възпроизвеждана или документирана. Зависи изцяло от присъствието на зрителя. В съответствие с пространството на 0GMS-шкаф, изложбата е формирана така, че да коментира идеите за видимото и невидимото, за скриване и откриване, за пълно и празно, за появяване и изчезване. Движението при отварянето и затварянето на четирите слоя променя образа, или по-точно – създава безкрайно много образи. Но зрителят трябва да участва и да ги моделира сам. От отворения шкаф няма да изскочи Франкенщайн, но е възможно в абстрактните форми да се появят разпознаваеми обекти. Всичко зависи от това как се борави с чекмеджетата.

Иван Паскалев е роден през 1980 г. в София. През 2011 г. завършва Изящни изкуства и История на изкуството в LMU, Мюнхен. От 2010 до 2013 г. е съорганизатор на ВЛКВ, Клуб Влайкова, София. През 2014 г. е научен асистент към проекта „Digital Visualization Concepts“ на Art Education Institute LMU и eUnivercity LMU, Мюнхен. Участва в различни художествени проекти в Полша, Германия и България. През 2017 г. печели наградата на 2-то биенале за видеоарт на Бавария VIDEODOX. „Прототип“ е първата му официална самостоятелна изложба в София.

Изложбата ще продължи от 18 януари до 28.02.2019. Откриване: 18.01, петък, 18 ч.

Източник: СГХГ