Проверка на знанията за правата ни с Гражданомер!

Публикувано:
10:34ч / 26.11.2015г
Брой прочитания:
220
Брой коментари:
0

Какво е grajdanomer.bg? Това е интерактивна интернет страница, свързана с  основните граждански и политически права, гарантирани от българското законодателство. „За мен това не е сайт, не е онлайн тул, а е място за среща на истинските граждани”, каза при старта изпълнителният директор на Българското училище за политика „Димитър Паница” Ирина Алексиева.” Целта на „гражданомер“ е да установи доколко всъщност сме граждани на собствената си страна, доколко знаем как тя функционира, доколко разбираме към кого да се обърнем, когато имаме нужда или когато държавата, в лицето на някой от органите на власт, не изпълнява това, което е длъжна да направи. Не можем да защитаваме правата си, ако не ги познаваме, а до момента нямаме ясна статистическа информация доколко българите познават своите права като граждани. Това бе отправната ни точка, когато мислихме върху този проект ”.

Диплома за отличен гражданин на Република България получи министърът на правосъдието Христо Иванов след като пръв попълни без грешка теста „Защита на гражданите ” при старта на grajdanomer.bg. След това той заяви: „В огромна степен демокрацията е технология и способността на гражданите да работят с машинарията на правата си е ключово, за да имаме жизнена демокрация. Каквито и закони да има, ако нямаме граждани, които компетентно и умело да ги използват, за да ограничават властта на институциите, правата ни ще си останат само на хартия.“

Министър Иванов се пошегува, че е се замислил за верния отговор на въпроса „На кого се подчинява съдебната власт”.

На адрес www.grajdanomer.bg вече всеки потребител може да тества своите знания.

Под формата на поредица от тестове, всеки, който има желание,  може да провери наясно ли е как работят институциите у нас, знае ли какви са правомощията на президента, министър-председателя и народните представители, познава ли механизмите на съдебната власт, формите на гражданско участие в изработването на публични политики, правата и задълженията си като избирател…

Попълнилите тестовете ще виждат както собствените си резултати, така и верните отговори на въпросите, които са сбъркали. Въпросите са 104 и са разделени в пет групи – демократични принципи, институции, местна власт, защита на гражданите, избори и избирателни права. Само един е верният отговор, който се избира измежду няколко  посочени. На въпросите трябва да се отговори за определено време. Ако потребителят не успее да се справи в определения срок, отговорите се приемат за грешни.

През сериозната материя на конституционните ни права и задължения ни превежда едно симпатично човече, което се казва Гражданко.

Гражданко влиза в различни роли- кмет, депутат, гласоподавател или накратко – гражданин, който иска, може и трябва да управлява и променя живота си и този на страната. Гражданко е авторска заслуга на карикатуриста Ивайло Нинов.Рисуваното човече е специално създадено за проекта.
www.grajdanomer.bg е насочен към активните хора, които получават информация и знания от интернет. Той е реализиран от екипа на Българското училище за политика „Димитър Паница”се осъществява с финансовата подкрепа на Съвета на Европа.

 

Сродни публикация в сайта ни:

Българското участие в Световния форум на демокрацията в Страсбург

Свобода или контрол – равносметка за Световния форум на демокрацията

 

 

 

 

Източник: Българско училище за политика