Свобода или контрол – равносметка за Световния форум на демокрацията

Публикувано:
18:04ч / 23.11.2015г
Брой прочитания:
207
Брой коментари:
0

Четвъртият Световен форум на демокрацията, организиран от Съвета на Европа, събра от 18 до 20 ноември в Страсбург 2000 участници от 100 страни, които заедно със 160 докладчици обсъждаха темата за свободата и контрола в днешния криещ все повече опасности свят. Разговорите се фокусираха около три акцента:

  • Наблюдение – до каква степен?
  • Изграждане на доверие между различните общества
  • Отговорността на медиите в контекста на терористичните заплахи.

Освен пленарните сесии в залата на Съвета на Европа, Форумът включваше и 19 лаборатории, в които бяха анализирани предизвикателствата: да се осигури сигурност и да се постави под контрол наблюдението; да се осбоводи обществото от страха и да се подхранва желанието за свобода; свободата на информацията в време на терор. Бяха представени конкретни проекти за справяне с проблемите, чуха се лични истории.

При закриването на събитието беше дадена наградата на Съвета на Европа за демократична иновация – получи я след гласуване в пленарната зала проектът на шведското градче Симиршамн More Than One Story  (Повече от една история), в който под формата на игра общуват помежду си хора от различни възрасти и култури. За този проект и за дискусиите, на които имах възможност да присъствам, ще разказвам в следващи публикации, защото темите на Световния форум на демокрацията остават актуални.

В заключителните си думи към участниците генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Яглан припомни, че Форумът започна дни след атентатите в Париж от 13 ноември и докато той се провеждаше, тревожните новини продължаваха да пристигат, като най-драматичната беше за задържането на заложници в хотел в Мали. „Но въпреки всичко, което се случва, не трябва да допускаме езика на омразата – обърна се към всички Турбьорн Яглан. – Трябва да бъдат осъждани хората, които насаждат омраза.“ Той говори за отговорността към написаното слово, която често се пренебрегва в социалните мрежи – човек е изкушен да напише първото нещо, което му хрумва, без да мисли за последствията, а те могат да бъдат опасни. И отново чрез думите могат да бъдат разказани толкова много истории, които да свързват хората едни с други. „Трябва да припомняме общата ни история“ – подчерта генералният секретар на Съвета на Европа и се позова на приноса, който имат културите на Древен Египет и Месопотамия за културата на Европа, не пропусна да спомене и плодоносното влияние на маврите в Испания. С такива припомнания, които показват връзките помежду ни, е по-лесно да се преодолеят натрупаните напоследък отрицателни емоции към някои етноси – беше посланието на Турбьорн Яглан. Той обяви и темата на следващия Световен форум на демокрацията в Страсбург – тя ще е за образованието и новото социално разделение.

В самия край на церемонията по закриването на тазгодишния Форум в залата беше излъчен видеорепортаж с анкета сред участниците като един от въпросите беше какво избират – свобода или контрол. Повечето отговори бяха „Избирам свободата!“ Някои обаче, макар и малцина, избраха и двете, защото, според тях, и свободата, и контролът са необходими в днешно време.

Отрази ли се напрегнатата атмосфера в Европа през тези дни върху работата на Форума? Общо взето – не! През цялото време срещах по коридорите и в залите усмихнати хора, предимно млади. Имаше весели моменти, песни, танци. Имаше обаче и една важна промяна в програмата, която ни върна към реалността: беше отменен Детският форум, който трябваше да се проведе в следобедните часове на 20 ноември – Международния ден на детските права. Беше предвидено 1200 деца от 45 класа в Елзас да гостуват в пленарната зала на Съвета на Европа и да представят своята гледна точка по темата за правата и гражданската активност. Нямахме възможност да ги видим, защото междувременно беше влязла в сила забрана за събиране на децата на едно място с оглед на сигурността им.

За финал на тази публикация ще кажа няколко думи и за българското участие в събитието от 18 до 20 ноември. На него също ще се спра отделно, но тук само ще съобщя, че страната ни беше представена от 25 завършили Българското училище за политика „Димитър Паница“, водени от неговия изпълнителен директор Ирина Алексиева, която беше и член на научния комитет по подготовката на Световния форум на демокрацията.

В самия Форум нямаше предвидени прояви на председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Още при влизането в сградата на организацията в Страсбург обаче голям надпис информира посетителите, че България пое това председателство от ноември т.г. до май 2016 г.. През следващите 6 месеца ще имаме различни поводи да се връщаме на тази тема.

Автор: Гергина Дворецка

 

Още по темата в сайта ни:

Световен форум на демокрацията в Страсбург

 

Източник: www.evropaworld.eu