Българското участие в Световния форум на демокрацията в Страсбург

Публикувано:
09:48ч / 26.11.2015г
Брой прочитания:
747
Брой коментари:
0

Сред 2000 участници в тазгодишния Световен форум на демокрацията, организиран за четвърти път в Страсбург от Съвета на Европа, имаше и 25 представители на страната ни, завършили Българското училище за политика „Димитър Паница“. По време на Форума, който се проведе от 18 до 20 ноември, присъствах на една от дискусиите с българско участие по темата за по-ефикасни и справедливи миграционни политики в Европа, на която изказването на Деница Боева направи силно впечатление на присъстващите. Разговорът по проблемите с бежанците продължи неформално и след официалното закриване на събитието на приятелска среща между българи и македонци. В края на тази среща с изпълнителния директор на Българското училище за политика Ирина Алексиева говорихме за впечатленията й от Форума и от българското включване в него:

– Тук сме с представители на различни политически партии на ниво местна власт, депутати, представители на неправителствени организации от страната. В групата има хора от сферата на образованието, икономиката, екологията, т.е. групата е изключително капацитетна. Всички са кандидатствали за участие във Форума с есе и въз основа на това ги одобрихме. Те са се подготвяли по темите и с огромно желание и хъс участваха в дискусиите тук.

Какви бяха ангажиментите ви като член на научния съвет по подготовката на тазгодишния Световен форум на демокрацията?

–  Научният съвет е орган към самия Форум, чиято роля е да подпомага с идеи, предложения и да участва активно във формулирането на темата за следващата година. Аз представлявам самата мрежа от 21 организации в рамките на самия научен съвет, така че за мен беше огромно предизвикателство да наблюдавам както се случва във форума и да участвам в него от няколко гледни точки. От една страна за мен е важно да видя дали хората са доволни от темите и от самата организация на събитието, как оценяват участието на лекторите, които научният съвет е предложил, и на трето място, като директор на Българското училище за политика, да видя как това изглежда през очите на българската група. След закриването на Форума направихме 30-минутна вътрешна сесия, за да разбера дали са доволни. Това, което чух от тях, искрено ме направи много щастлива, защото хората бяха изключително впечатлени и определят участието си като безценен опит. Тази година, смея да твърдя, Форумът е на светлинни години по-добър от миналогодишния и като качество на участници, и като организация. Разбира се, винаги има неща, които могат да бъдат подобрени, но наистина се получи нещо много добро.

А идеята да работите заедно с макдонските си колеги след официалното закриване на събитието  спонтанно ли се роди или сте си я запланували?

– Ние сме в чудесни отношения с Жидас Даскаловски, който е директор на Македонското училище за политика, и вече от няколко години си говорим да направим една среща, но работата все се отлагаше, докато накрая тази година се организирахме. Всъщност, тази среща е част от програмата на училищата за политика, те имат възможност да се срещат помежду си в рамките на двустранни, тристранни регионални срещи. Такава е и нашата среща в момента и тя е само първата от много, които тепърва предстоят, защото, както е видно в залата, ние, живеейки едни до други, нямаме никаква представа какво се случва в съседната страна. Разговорът ни започна с изказване на един македонски колега, че в България нямаме бежанци. Аз му отговорих: „Чудесно! Само че не е вярно. А ако аз кажа, че вие нямате бежанци?“ Той отговори: „Ама не е вярно!“ Това само показва колко огромен е дифицитът на информация едни за други. Мисля, че е крайно време този обмен на информация да започне да върви между двете страни. Да върви на смислено ниво. Защото това, което ние научаваме за Македония, а сигурно и те за нас, е по-скоро в рамките на някакъв проблем, скандал или разправия, а не в рамките на някаква стойностна и смислена инициатива между страните ни, което е много жалко.

Вие в момента разговаряте по темата за бежанците. Мислите ли, че ще излезе конкретно предложение след тази дискусия?

– Да, ще предложа да обменяме информация за това, което имаме ние като проблеми, и проблемите, които имат те. защото незнанието е първата предпоставка за разногласия.

Възможността от дискусии да се мине към конкретни предложения за по-близки контакти между две балкански страни е безспорен плюс за едно международно събитие.

За финал ще добавя, че едно от нещата, по които можеше да се разпознае българското присъствие на Световния форум на демокрацията, беше букетът цветя пред бюста на българския политик Димитър Пешев, известен с ролята си за спасяването на българските евреи. Този бюст от години е в сградата на Съвета на Европа в Страбург.

Интервюто взе Гергина Дворецка

Още по темата в сайта ни:

Свобода или контрол – равносметка за Световния форум на демокрацията

Световен форум на демокрацията в Страсбург

Източник: www.evropaworld.eu